Entrepreneurs Abroad

Zonder strak plan maar met een visie, zetten ze Su Ferreri op – een guesthouse slash yoga retreat center, en home to the Unlearn & Rewild program. Sandra en Alessandro verhuisden een paar jaar geleden naar het leegstaande huis van zijn grootouders op Sardinië. Hier geven ze workshops en yoga lessen, en nodigen ze mensen uit om tot rust te komen, omringd door prachtige, lege stranden. In veel opzichten is het de droom. Een huis tussen de olijfbomen, yoga op het strand, zelfgemaakte kimchi. Afgelopen mei organiseerden ze samen met een Duits stel hun eerste retreat.

Hoe is dat, ondernemen op Sardinië?

‘Toen we hier kwamen moest er veel opgeknapt worden’ zegt Sandra tijdens een WhatsApp call. ‘We hebben eerst wat nu het guesthouse is verbouwd. Het meeste hebben we zelf gedaan. Vorige zomer hebben we de kamers voor het eerst verhuurd en sindsdien wonen we zelf in het kleinere, nabijstaande huisje. Alles wat we hadden, zit in ons bedrijf en wat dat betreft is het best spannend, maar het is ook fantastisch om dit te doen. Het is een prachtig eiland met geweldige stranden en mooie natuur. Totaal anders dan het stadse leven.’

Unlearn & Rewild is gebaseerd op de gedachte dat we door de samenleving geconditioneerd worden, voornamelijk om goed te functioneren binnen het (economische) systeem. We zijn vergeten dat we onderdeel uitmaken van de natuur en creëerden een gat tussen onszelf en ‘the wild’. Unlearn & Rewild staat symbool voor het losweken van deze social conditioning. ‘Ontleren is niet perse loslaten’ zegt Sandra, ‘belangrijker is het bewust worden van het onderscheid: wat is van jou en wat van de maatschappij. Vervolgens kun je zelf kiezen.’

Sardinië lijkt het beloofde land te zijn: onontgonnen, niet te toeristisch, met de hand gemaakte schapenkaas, stranden waar je kunt surfen. Fantastische plek voor het implementeren van the above. Maar het leven was het leven niet, zonder een paradox. ‘Ik kwam hier met weinig verwachtingen, en wat ik aantrof was een plek vol mogelijkheden, waar de mogelijkheden niet gezien worden. Mensen hier zijn vrij conservatief en zitten soms vast in – vaak katholieke – overtuigingen. Daarnaast is het, door de bureaucratie en strikte regelgeving soms lastig dingen gedaan te krijgen.’

‘Mensen hier trekken weg uit de dorpen, naar de grote stad. Terwijl je in veel grote steden juist een tegenovergekeerde tendens ziet. Toen we hier aankwamen werden we goed ontvangen, mensen vonden het leuk dat we dit doen, maar begrepen het vaak niet helemaal. Vooral Alessandro worstelde met de angst of dit wel een goed idee was. Klein ondernemerschap wordt jammer genoeg totaal niet aangemoedigd hier. Inmiddels zijn ook sommige Sardiniërs geïnspireerd geraakt, en wil een aantal zelfs iets vergelijkbaars beginnen. Het blijft een uitdagende context, met veel regels – waar we ons echt aan moeten houden anders kunnen we de boel wel sluiten – en zeker niet de makkelijkste plek.’

De uitdagingen blijken geen reden om iets anders te gaan doen, integendeel. ‘Het contrast is juist heel verduidelijkend. Comfort kan soms te comfortabel zijn. Hier wordt ik – juist doordat mijn ideeën steeds worden uitgedaagd – gesterkt in mijn overtuigingen, in wat ik wil en wat mijn waarheid is. Het bevestigt dat we op de juiste weg zitten, dat dit is wat we moeten doen’

Needless to say, plannen voor de toekomst zijn overvloedig. Er komt nog een vrouwencirkel voordat de winter begint, en er wordt druk gewerkt aan het nieuwe programma. Volgend jaar is er ruimte voor yoga retreats, natural dyeing, kook workshops, coaching sessies en acro yoga, en natuurlijk meer Unlearn & Rewild.

Wil je op de hoogte blijven? Su Ferreri heeft een website en nieuwsbrief, of vind ze op Facebook en Instagram.

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.