Je bent een baas! Wat nu?

Waar heb je mee te maken als je iemand in dienst neemt, qua kosten en qua regelgeving?

We focussen ons hier op de gevolgen voor je onderneming vanuit een boekhouders perspectief. Jouw medewerker heeft ook rechten op het gebied van maximaal aantal uren werk op een dag met of zonder pauze, hoeveelheid ramen die het grootste gedeelte van het jaar bewolking laten zien en de hoogte van het bureau. Daarnaast hebben bepaalde sectoren een CAO waardoor jij je werknemer bijvoorbeeld al dan niet een pensioen moet aanbieden.

Die punten nemen we niet mee, dus alleen met onderstaande aspecten houden wij ons bezig. Eerst een belangrijk punt: een stagiair behandel je qua uitbetaling hetzelfde als eenieder ander die je in loondienst neemt.

Dus wat zijn de volgende stappen?

  • Je vraagt een Loonheffingsnummer aan. Met dit nummer kun je een loonaangifte indienen voor je medewerkers.
  • Je maakt een afspraak met je werknemer en neemt dit op in een arbeidscontract. Denk aan: hoogte salaris (altijd bruto salaris! Nooit netto!), bepaalde tijd / onbepaalde tijd, functiebeschrijving en secundaire bepalingen. Omdat de regels continue wijzigen, raden we je aan om een contract op te laten stellen door een jurist. Wij gaan altijd naar Frank Penders van Gimbrere, omdat we dan het beste contract krijgen voor zowel ons als de werknemer.
  • Je zoekt een partij om de salarisadministratie voor je te doen, bijvoorbeeld je boekhouder. Je kunt dit in principe zelf, met eventueel een softwarepakket, maar eerlijk gezegd: dit kun je in principe niet zelf. Je betaalt dan vaak een bepaald bedrag per salarisstrook. Dit is dus een terugkerend bedrag elke maand. Deze partij regelt de salarisstrook, doet je Loonheffingaangifte en stuurt je het jaaroverzicht van zowel jou als de werknemer.
  • Belangrijk: zet vakantiegeld van je werknemer apart. Dit is 8% van het brutoloon en staat altijd op het overzicht dat je krijgt van de boekhouder.
  • Het jaaroverzicht geef je aan je boekhouder, want die neemt de correcte kosten op in je boekhouding. Doe je dit zelf? Zorg dan dat je de niet betaalde loonheffingen en vakantiegelden als overlopende passiva opneemt.

Als laatste een tip: betaal je werknemer altijd op tijd uit en bij voorkeur op dezelfde datum. You know why

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.