Keep money flowing without spilling..

Cash-Flow. Als ondernemer heb je vaak te maken met wisselende inkomsten. Wat is de beste manier om om te gaan met al die euros op je bankrekening. Wat is van jou en wat moet je apart zetten voor BTW, Inkomstenbelasting, boekhouder, materiaal??

Om de chaos in je hoofd niet overeen te laten komen met je bankrekening, is het handig om wat structuur aan te brengen. Voor elke euro die je verdient moet je vaak eerst kosten maken, bijvoorbeeld een fotograaf moet een camera hebben. Dan heb je vaste kosten zoals de boekhouder, drankje met een klant of je telefoonrekening. En vergeet de BTW niet eerst apart te zetten. Ten slotte slaat de inkomstenbelasting een deuk in je budget. Hoe dit te managen?

Het handigste is om een zakelijke rekening te nemen, of een privé bankrekening die je zakelijk gebruikt. Je koppelt daar een spaarrekening aan. Al je inkomsten laat je storten op deze rekening en al je zakelijke uitgaven betaal je van deze rekening.

BTW die binnenkomt op je inkomsten, zet je meteen apart op je spaarrekening. Als je inlogt in ons online systeem, zie je ook wat je per kwartaal apart moet hebben staan voor de BTW. Check dit af en toe en vergelijk met je spaarrekening wat je apart hebt gezet.

Dan maak je een schatting van wat je moet gaan afdragen aan Inkomstenbelasting. Als je al een aantal jaar ondernemer bent en een vrij stabiel inkomen hebt, dan is dit goed te schatten. Zo niet, roep dan even de hulp in van je boekhouder. Maandelijks zet je ook dit bedrag op je spaarrekening. Het klinkt simpel, maar beter iets teveel apart zetten, dan te weinig. Maar beter weinig dan helemaal niet.

Ten slotte, per maand bepaal je hoeveel geld jij privé nodig hebt om je huis, verzekeringen, uitgaan en relatie te kunnen betalen. Vervolgens maak je elke maand hetzelfde bedrag over naar je privérekening. Uiteraard moet je wel zelf berekenen of je dit eigenlijk wel verdient.

Je hebt nu je uitgaven stabiel gemaakt. Ongeacht of je nu drie grote klussen hebt deze maand of niet, opgeteld over een jaar en verdeeld per maand heb je een vast bedrag.

Groeit je zakelijke bankrekening dan zie je dat je op vakantie kunt, of jezelf meer privé kunt uitkeren!

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.