Pensioen opbouwen als ondernemer

Ooit moet ik ook eens iets met mijn pensioen gaan doen…

Als je dit weleens hebt gedacht, maar het nog steeds niet hebt gedaan, lees dan verder…

Als ondernemer bouw je namelijk geen pensioen op. Net als de rest van Nederland krijg je vooralsnog op je 67e AOW. Mensen die in loondienst werken, bouwen via hun werkgever een aanvullend pensioen op om zo hun AOW aan te vullen.

Omdat jij je eigen baas bent, moet je hier dus zelf voor zorgen. Er zijn meerdere manieren om te zorgen dat je op jouw oude dag extra inkomen hebt, zoals bijvoorbeeld sparen, beleggen, in vastgoed investeren etc..

Er is echter ook nog een manier om te sparen voor jouw pensioen, waarbij de fiscus een handje helpt. Je mag namelijk een gedeelte van jouw inkomen storten in een lijfrente. De premie die je betaalt voor deze lijfrente is aftrekbaar van jouw belastbaar inkomen, waardoor je onderaan de streep minder belasting verschuldigd bent. Deze premie wordt dan gestort op een geblokkeerde rekening, waar je tot aan pensioen niet aan mag komen. Als je dan eindelijk van jouw oude dag mag gaan genieten, heb je een forse som geld gespaard. Dit bedrag wordt dan (bijvoorbeeld) over de komende 20 jaar uitgesmeerd om zo jouw AOW aan te vullen.

Hoeveel mag ik dan sparen? 

Dat is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen. Vraag jouw boekhouder hoeveel dat is. Daarnaast is het ook mogelijk een percentage van jouw winst toe voegen aan de Oudedagsreserve. Deze toevoeging kan je dan ook in jouw lijfrente storten.

Klinkt goed, waar doe ik dat?

Goeie vraag. Wij zijn geen pensioenadviseur, dus als je een dergelijk product wilt afsluiten, laat je dan vooral goed adviseren hierover, zodat je een lijfrente afsluit die bij jouw wensen en verwachtingen past. Als je uiteindelijk een lijfrente hebt afgesloten, zorg er dan voor dat het jaaroverzicht bij jouw boekhouder terecht komt, zodat dit weer correct in jouw aangifte wordt verwerkt.

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.