Hoeveel moet ik apart zetten voor mijn Inkomsten Belasting?

Als ondernemer met een eenmanszaak of VOF betaal je over je winst Inkomstenbelasting. Het is handig om te weten hoeveel je hiervoor ongeveer opzij moet zetten gedurende het jaar, maar dat is lastiger in te schatten dan bij een salaris als je in loondienst bent. Waarom?

Het belangrijkste antwoord is dat je als ondernemer een wisselend inkomen hebt. Schatten kan dan nog steeds, maar de werkelijkheid kan snel heel anders zijn.

Dit heeft te maken met vier oorzaken:

1. De aftrekposten als ondernemer. Als je wordt gezien als ondernemer (je voldoet aan de urennorm van 1225 uur), heb je al een flinke aftrekpost. Gedurende het jaar kun je vaak wel inschatten of je in aanmerking komt voor deze aftrekpost;

2. Binnen de Inkomstenbelasting heb je te maken met progressieve schalen. Dit betekent dat als je meer winst maakt, en je een bepaalde drempel overgaat, je een hoger percentage belasting over je winst betaalt. Hierdoor kunnen we niet 1 flat-rate loslaten op je totale inkomsten;

3. Niet alleen over je winst betaal je inkomstenbelasting. Als je in loondienst bent, of een uitkering ontvangt, betaal je ook Inkomstenbelasting. Dit heeft direct invloed op je totale inkomsten en de progressieve schalen uit punt 2;

4. Persoonlijke aftrekposten zijn zoals het woord al zegt zeer persoonlijk: bezit je een huis, heb je een partner en / of kinderen, hoge scholingskosten of medische kosten, dan heeft dat allemaal invloed op je te betalen Inkomstenbelasting.

De combinatie van al deze punten maakt dat het moeilijk inschatten is. Wil je dat we toch een schatting maken? Geen probleem, maar houdt er rekening mee dat het eindresultaat eventueel kan afwijken.

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.