Je crypto’s gaan door het dak! Maar wat vindt de Belastingdienst hier eigenlijk van?

Als early adopter met een beetje spaargeld is de kans groot dat je dit hebt geïnvesteerd in bitcoins of altcoins. Grote kans ook dat je hiermee een mooi rendement mee hebt behaald. Een veel gestelde vraag op ons kantoor is dan ook:

Moet ik belasting betalen over mijn bitcoins?

Het antwoord is ja…

Cryptocurrencies worden door de Belastingdienst aangemerkt als vermogen en in Nederland ben je belasting verschuldigd over je vermogen. Het vermogen geef je in de aangifte Inkomstenbelasting aan in box 3.

Moet ik dan belasting betalen over het hele rendement wat ik heb gehaald?

Gelukkig niet. Vermogen wordt belast volgens een fictief rendement. Dit fictieve rendement wordt vastgesteld aan de hand van spaarrente en koerswinsten van aandelen van de afgelopen jaren.

Voor 2017 wordt vermogen (tot 100.000) belast tegen 0,86% (0,61% in 2018). Daarnaast heb je ook een vrijstelling van 25.000 euro (30.000 in 2018). Om te kijken hoe hoog jouw vermogen is, kijkt de Belastingdienst altijd naar de hoogte van dit vermogen op 1 januari van een belastingjaar. De hoogte van jouw vermogen op 1 januari 2017 telt dus mee met jouw aangifte Inkomstenbelasting van 2017.

Een voorbeeldje*:

Stel je hebt in februari 2017 voor 3.000 euro bitcoins gekocht. Op 1 januari 2018 is de waarde gestegen naar 35.000 euro.

Voor het jaar 2017 ben je hierover geen Inkomstenbelasting verschuldigd, want op 1 januari 2017 had je nog geen vermogen. Voor 2018 zal je wel belasting moeten betalen, want jouw vermogen is op 1 januari 2018 groter dan 30.000 euro. Het bedrag dat je dan verschuldigd bent is 0.61% van 5.000 euro (want vrijstelling van 30.000 euro) is: 30 euro. Niet slecht voor een koerswinst van 32.000 euro 😉

Ok, dus ik moet mijn bitcoins opgeven in mijn aangifte van 2018, maar de Belastingdienst weet toch helemaal niet hoeveel mijn crypto’s waard zijn?

Waarschijnlijk klopt dat inderdaad, maar je bent altijd zelf verantwoordelijk dat je jouw eigen aangifte compleet en correct aangeeft. Als de Belastingdienst hier op een later moment alsnog achter komt (Wat ook al eens is voorgekomen met verborgen bankrekeningen in het buitenland) zal je alsnog een navordering EN een fikse boete kunnen verwachten.

Prima, ik geef het gewoon aan. Hoe doe ik dat?

Omdat je van de meeste wallets geen keurig fiscaal jaaroverzicht krijgt, zal je zelf een bewijsje moeten maken van jouw cryptovermogen per 1 januari. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een screenshot te maken van jouw crypto’s op nieuwjaarsdag. Als je dit niet hebt gedaan, kan je wellicht herleiden welke crypto’s en hoeveel je had op 1 januari en dit in een overzichtje te zetten tegen de koers van die dag.

Allemaal leuk en aardig, maar ik ben een grote speler. Ik heb mijn baan opgezegd en ben 24/7 aan het handelen en verdien hier een hele goede boterham mee. Is dit niet belast in box 1?

Het zou inderdaad kunnen zijn dat de Belastingdienst het standpunt inneemt dat dit meer dan normaal vermogensbeheer is en dat deze activiteiten worden belast in box 1 tegen het progressieve tarief. Echter één van de voorwaarden is dat de winst redelijkerwijs te verwachten moet zijn en zonder glazen bol is dat heel lastig te voorspellen. Daarbij zijn eventuele toekomstige verliezen dan ook te verrekenen in box 1 en de vraag is of dat wenselijk is.

Om dit stukje nog enigszins leesbaar te houden, laten we de constructies met stichtingen, BV’s en offshore constructies even buiten beschouwing. 😉

* in het voorbeeld is voor het gemak uitgegaan dat er geen verdere bezittingen en/of schulden zijn.

 

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.