“Als er geen podium is, dan bouw je er een” Bram Boem – Concept Designer

Bram Boem
Designer by trade maar ook een van de breinen achter Kings & Queens, het fotografie-project dat in alle continenten dragqueens portretteert, samen met hun alter-ego.

Onze eerste expositie werd geopend door Erwin Olaf, tijdens de Gay Pride in de Hoxton op de Herengracht. De feedback die we krijgen, ook vanuit de professionele fotografiewereld, is ontzettend sterk en dat geeft veel vertrouwen. Ik denk dat de combinatie van fantastische foto’s, een ijzersterk concept en een duidelijke strategie (gemixt met onze ambitie) maakt dat Kings & Queens klopt.

Het fenomeen drag kent iedereen – het is zo oud als Shakespeare – toen kort voor ‘dress as girl’. Alleen niet veel mensen hebben toegang tot de drag wereld. Ik ook niet. Wat we willen creëren met dit project, is een vereniging tussen mensen en hun alter-ego. Dat leidt in dit geval tot een laagdrempelig maar origineel inkijkje in de wereld van de drags. Expliciet geen politieke of seksueel overschrijdende lading, dat gebeurt al veel te veel, maar wel iets dat discussie oproept. Die discussie gaat nu over identiteit en alter-ego’s, en dat is geweldig.

We zijn met zijn drieën, Leon Hendrickx (de kunstenaar) Micha Schneijderberg (ook bekend als Snorella WC) en ik. We werken als een drie-eenheid. Micha is het contact met de drag scene, maar praat ook met de pers. Leon’s focus ligt bij het maken van de foto’s en mijn verantwoordelijkheid is dat het de wereld in gaat. Mijn belangrijkste rol is het bewaken van het concept, maar ook het ontwikkelen van de strategie en de uitvoering. We zijn nu 2,5 jaar bezig en de einddatum is in 2020. Dan publiceren we een boek.

Op een gegeven moment dacht ik, we moeten naar New York. We hadden een tijdje in Europa gefotografeerd en de US was calling. We kwamen daar aan en hadden geen modellen, geen studio, niks. Binnen een dag hadden we een ruimte gehuurd in Williamsburg, gingen we ‘s avonds naar parties met dragqueens, deden we fotoshoots en werden we doorverwezen van de een naar de ander. Uiteindelijk hebben we een deal gesloten met het Lesley-Lohman Museum, het eerste LGBTQ museum in New York (én commerciële gallery). Dat was exact wat we wilden. Hier exposeren we in 2020 en komt de presentatie van het boek.

Hip-hop is voor mij altijd een leidraad geweest, ook in mijn carrière. Het idee van zelf het podium pakken – en als er geen podium is, dan bouw je er een. Of Graffiti. Morgen is het weg, dus je moet nú shinen! Als ik een logo maak of als ik een klus heb voor Nike, dan wil ik dat het gezien wordt. Bescheidenheid vind ik een b*tch. Je bent maar 1 keer op deze wereld – je wilt toch fucking gezien worden? Voor Kings + Queens wil ik dat ook. Als het moet, bouwen we een podium, zodat dit alle aandacht krijgt die het verdient.

 

https://www.instagram.com/bramboem/
https://www.instagram.com/kingsqueensofficial/

text: not a pipe

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.