Bart Ongering a.k.a. Meester Bart over schrijven en ondernemerschap

Eigenlijk is vrijdag zijn schrijfdag, maar toch maakt Bart tijd voor een cappuccino, terwijl hij vertelt over zijn werk als leraar, en vooral als schrijver.

Ik geef nu vier dagen les per week. Als ik fulltime ga werken heb ik geen tijd om te schrijven, maar lesgeven blijft mijn kern en basis, dus ik wil het absoluut blijven doen. Het geeft me voldoening, en ook input voor mijn schrijfwerk. Ergens heb ik de droom om op een lerarenopleiding te gaan werken of een nieuwe school te beginnen, dat lijkt me een mooi eindstation. Maar nu ligt mijn focus op schrijven.

Sinds kort ben ik bezig met mijn eerste roman. Het is fictie en gaat niet over school – dat is een bewuste keuze. Na de columns over mijn werk als leraar voor de Spits en Trouw, is het een uitdaging om niet langer vast te zitten aan de waarheid, om echt zelf iets te verzinnen. Ik wil een boek schrijven waarvan mensen zeggen: dat heeft ‘ie goed gedaan.

Financieel zou het aantrekkelijker zijn om mijn docentenwerk als zzp’er te doen, maar mijn school wil liever loondienst. Schrijven en spreken doe ik vanuit mijn eigen onderneming. Mijn administratie heb ik al in het begin uit handen gegeven, op aanraden van een vriend. Ik vind het wel interessant, maar snap er eigenlijk geen bal van. Het is fijn dit aan mensen te geven die er goed in zijn en het belangrijkste is dat ik me er geen zorgen over maak.

Komt het schrijven makkelijk? Dat is heel verschillend. Het ene weekend knal ik er zo 2000 woorden uit, soms haal ik er op een zaterdag net 80. Omdat het wisselt, probeer ik genoeg momenten voor mezelf te creëren waarop het kan. De roman zingt nu door mijn hoofd, het is er constant. Dat is normaal, heb ik gehoord van andere schrijvers. Lesgeven kan ik uitzetten, als ik niet op school ben, is het er niet. Met het schrijven van een boek ligt dat anders.

De belangrijkste kwaliteiten van werk zijn dat het me voldoening geeft en ik iets kan betekenen voor een ander. Dat is waar zowel het schrijven als het lesgeven voor mij over gaat. Voor mij is doel van lesgeven contact maken met de leerlingen, en hen contact laten maken met wat ze in zich hebben. Dat zorgt ervoor dat ik met een voldaan gevoel naar huis ga aan het eind van de dag.

Het hebben van mijn eigen onderneming is een extra en ik merk dat ik het kan doen, omdat ik zoveel voldoening en energie krijg uit het lesgeven. Ik hoop mijn leerlingen mee te geven dat er meer kan dan werken voor een ander, maar uiteindelijk is het belangrijkste natuurlijk dat ze iets gaan doen dat bij ze past.

 

tekst: not a pipe

foto: Carly Wollaert

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.