Wat betekent de nieuwe privacywet AVG voor ondernemers?

Vanaf 25 mei treedt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking.

De AVG is bedoeld om de rechten van personen in verband met de verwerking van hun persoonsgegevens, in grote mate te versterken én uit te breiden. Met persoonsgegevens bedoelen we alle informatie over een natuurlijk persoon die direct of indirect herleidbaar is tot die persoon, zoals NAW-gegevens. Bijna alles wat je met die persoonsgegevens doet (zoals het inzien of opslaan daarvan) wordt als verwerken aangemerkt.

Je valt dus als onderneming al heel snel binnen het regime van de AVG.,

Bij KeesdeBoekhouder verzamelen we bijvoorbeeld de persoonsgegevens van onze medewerkers. Het gebruiken van iemands naam en adres om de loonstrook naar toe te zenden, geldt namelijk al als het verwerken van persoonsgegevens. Dat mag, want we kunnen dan loon uitbetalen. We verzamelen ook gegevens van klanten. Dat mag, want we doen de aangifte Inkomstenbelasting voor hen.

Om deze persoonsgegevens te mogen verwerken, moeten we bij KeesdeBoekhouder wel een overeenkomst sluiten met onze medewerkers en klanten. Hierin staat o.a. welke gegevens we verzamelen en waarom we dit doen. Voor onze klanten zullen wij een Privacystatement op onze site plaatsen en in ons online systeem vragen om de verwerkersovereenkomst te accepteren. Onze medewerkers zullen ook geïnformeerd worden over de AVG.

Hoewel de kleine freelancer niet de usual suspect is waarvoor de AVG gemaakt is, en de handhaving vrij lastig is, zijn de boetes hoog. Online circuleren een hoop standaard overeenkomsten. Mocht je twijfelen of je Safe bent, kunnen wij je doorsturen naar onze huisjurist (Gimbrère Advocaten in Amsterdam).

 

tekst i.s.m. Gimbrère Advocaten

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.