Vechtclub XL: 150 creatieve ondernemers making things work

Vechtclub XL biedt werkruimte aan 150 creatieve ondernemers in Utrecht, van interieurarchitecten tot app-bouwers. Daarnaast zijn er flex-werkruimtes, kun je er terecht voor biologische lunch, vers geroosterde espresso en aan huis gebrouwen biertjes én worden er workshops pottenbakken en desembrood maken gegeven. Lotte Walrave van Vechtclub XL vertelt over het hoe, wat en waarom.

‘De Vechtclub is in 2006 opgezet in Overvecht (vandaar de naam), door twee ontwerpers met een studio, Stortplaats van Dromen. In die tijd wilde iedereen voor zichzelf werken, maar wel het gevoel houden dat ie naar zijn werk ging. Ze kregen steeds meer verzoeken van vrienden bij die iets bij hen wilden huren en ze hebben er toen heel organisch verschillende ruimtes ingebouwd. Uiteindelijk was er een wachtlijst.’

‘Het idee was om niet zozeer om de huur te delen, maar vooral om mensen om je heen te hebben waarmee je kunt lunchen en een drankje kunt drinken, en die ervoor zorgen dat je ook op momenten waarop je minder inspiratie hebt, omringt bent door andere creatieven met plannen en ideeën.’

‘Dat was het begin van Vechtclub XL, opgericht in 2012. Het zit op een hele andere plek in de stad, die vijf jaar geleden behoorlijk afgelegen en punk was, maar het heeft nog steeds dezelfde doelstellingen als het oude complex. Mensen herkennen het soms van vroeger – er waren bij de Vechtclub altijd feestjes, we hadden er hot tubs en een theaterzaal.’

‘Nu zitten er 150 ondernemers in het pand, waaronder houtbewerkers, een naaiatelier, mensen met 3D printers en lasersnijders, een fotografe, videomakers, productontwerpers, interieurarchitecten, van alles. Daarnaast hebben we twee vergaderruimtes en een zaal die je kunt huren. Deze zijn vooral in trek bij zakelijke klanten, maar wie er ook komt, we proberen altijd een connectie te maken met de huurders. Als er bijvoorbeeld visueel materiaal voor een brainstorm moet worden gemaakt, hebben we er hier de mensen voor in huis.’

‘Ik hou me sinds 2012 bezig met initiatieven om deze plek publieker te maken. Voorbeelden hiervan zijn NordKapp Coffee, de koffiebrander die hier net twee maanden geleden een espressobar heeft geopend. Verder is er een brewpub, Kromme Haring, en het restaurant De Klub. Ik heb in Berlijn gewoond en daar zijn al veel langer dit soort plekken, waar je samen kunt werken, maar ook een biertje kunt drinken en een feestje kunt houden. Ik hou me bezig met het zoeken van de juiste huurders en geloof in een keten-broedplaats, waar mensen teams kunnen vormen en tijdelijke samenwerkingen aan kunnen gaan.’

‘We richten ons op makers, niet op bouwers of vrij kunstenaars. Het is een netwerk waar je instapt. Sommige mensen hebben thuis genoeg ruimte, maar zitten toch liever hier. Het voegt veel toe, ook financieel, om hier te zitten. Ik probeer Vechtclub XL als een merk te zien en de identiteit te versterken. Het is belangrijk in de selectie dat er geen copycats zijn, en dat mensen hier vanuit een eigen motivatie met dingen bezig zijn. Daarnaast is het belangrijk dat iemand er echt vijf dagen is, open staat voor samenwerking, en zelf ook echt iets kan toevoegen.’

‘Mijn andere missie is om van Vechtclub XL een expertise centrum te maken, waar huurders onderling ervaringen uit kunnen wisselen. Sommige makers vinden het doen van acquisitie bijvoorbeeld lastig, anderen weten niet hoe een stagiaire te vinden, of zijn op zoek naar een goed poedercoat bedrijf. We organiseren af en toe workshops en spreekuren voor thema’s die spelen, en een keer per jaar doen we met z’n allen BTW aangifte. Wel zo leuk.’

‘Kruisbestuivingen zijn er constant. De jongen van het ontwerpbureau hier, heeft de huisstijl voor de espressobar ontworpen. De kopjes die daar staan komen uit de keramiek werkplaats. Ik vind het belangrijk dat het een levendige plek blijft. Iedereen is happy hier omdat er constant dingen gebeuren. Ik zie dat ook als mijn taak: zorgen dat het zowel leuk als relevant blijft.’

 

tekst: not a pipe

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.