Day of the Young Artist

Maandag 24 september was ‘the Day of the Young Artist’. We waren aanwezig om alle vragen te beantwoorden van nieuwe makers op het gebied van boekhouding en ondernemerschap. Hierbij de 5 meest gestelde vragen:

1. Moet ik een onderneming beginnen als kunstenaar?

Dat hoeft niet, pas als je een dienst of een product gaat verkopen, begin je een onderneming – normaal gesproken een eenmanszaak. Wanneer je geld wilt verdienen met wat je maakt is het goed om jezelf toch ook als ondernemer te beschouwen.

2. Mag ik ook in loondienst werken naast m’n onderneming als kunstenaar?

Dat mag zeker, een bijbaan kan goed naast je kunstenaarschap;

3. Welk bedrag moet ik vragen voor m’n diensten of producten?

Dat bepaal je zelf, maar is zeker lastig om te doen. Kijk en vraag om je heen hoe anderen uit je vakgebied hun prijs bepalen. And don’t sell yourself short, je bent een uniek creatief brein.

4. Mag ik m’n kosten aftrekken van de belastingdienst?                                                

Als je diensten of producten verkoopt, mag je ook de gemaakte kosten opgeven. Dit doe je binnen je onderneming.

5. Heb ik een boekhouder nodig als ik een onderneming heb?

Als je niet zelf een jaarrekening kunt opstellen en niet weet welke aftrekposten er in de inkomstenbelasting zijn, dan is het handig om een boekhouder te nemen of een goede vriend in de arm te nemen die handig is met cijfers en journaalposten. (in ruil voor een mooi schilderij bijvoorbeeld.)

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.