Coming soon! Opus Culturus, voor freelancers op zoek naar culturele klussen

Sarah Berckenkamp heeft een nieuwe online marktplaats opgericht die freelancers en culturele instellingen helpt om elkaar te vinden. Tussen haar eigen freelance projecten voor Art Weekend Amsterdam en de Provincie Noord-Holland door, stort ze zich vol op dit project, genaamd Opus Culturus.

“In maart dit jaar heb ik zelf besloten om fulltime freelance te gaan. De belangrijkste reden was dat ik mijn eigen projecten wilde ontwikkelen. Aan de ene kant vind ik het ontzettend leuk om in opdracht te werken voor instellingen; ik doe dit al jaren met heel veel plezier. Het is goed om te weten wat er speelt en om onder de mensen te zijn, maar ik wilde ook mijn eigen ideeën voor het voetlicht brengen.

Opus Culturus is een culturele marktplaats voor freelancers en de bedoeling is dat culturele instellingen hun freelance vacatures online zetten. Freelancers kunnen hier vervolgens op reageren. Ik kwam op het idee toen ik via vrienden in loondienst merkte dat culturele instellingen het vaak lastig vinden om een goede freelancer te vinden die ook echt past bij de opdracht. Aan de andere kant hoorde ik van freelancers dat het moeilijk is om opdrachten te vinden die goed bij hen passen, maar ook dat er vaak onduidelijkheid bestaat over een realistisch uurtarief.

Toen ik zelf ging freelancen, heb ik een business plan geschreven en berekend wat ik zou moeten verdienen als ik ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb en pensioen opbouw. Ik weet dat niet alle freelancers (en opdrachtgevers) dit incalculeren, en vind dit enorm zorgelijk.

Ik ben politiek geïnteresseerd en meng me graag in het gesprek. Tijdens het afgelopen Paradiso-debat, georganiseerd door Kunsten ’92, ging het over de arbeidsmarkt agenda cultuur. Het bleek dat culturele instellingen sinds de bezuinigingen eigenlijk op hun reserves hebben geteerd, maar dat nu de noodklok luidt. Wat daarvan een gevolg is, is dat veel mensen slecht betaald worden, zowel freelancers als vaste werknemers. Tijdens het debat zei iemand: ‘er moet eigenlijk transparantie zijn over tarieven, een soort website waarop mensen dit met elkaar kunnen bespreken.’

Ik had dat idee al, en had het zelfs al met iemand van mijn freelance werkplek uitgewerkt, dus ik stond op en zei: “Okee, ik ben dit al aan het doen, binnenkort komt ‘ie online.” Een week later heb ik een test-website gelanceerd. Daar werd heel goed op gereageerd.

Ik werk samen met een developer, Lars Böhm. Hij bouwt de website en heeft veel start-ups begeleid dus hij weet wat de verschillende fasen zijn. We zitten nu in de promotiefase, waarin ik veel gesprekken heb met mensen en lijntjes naar instellingen uitgooi. Binnenkort gaan we de stap zetten om ook daadwerkelijk ook opdrachten online te krijgen, maar zowel freelancers als instellingen kunnen nu al hun interesse registreren.

Twee weken geleden hebben we een gesprek gehad met het Ministerie van OC&W en zij staan achter ons, wat heel erg fijn is. We kunnen dit nu ook naar de instellingen communiceren.

Wat ons onderscheid van het huidige aanbod, is dat we geen vakbond zijn voor freelancers die klagen over slechte tarieven.  Wat wij willen laten zien, is het totaal aan beschikbare freelance opdrachten in de sector, het aantal beschikbare freelancers en hoe dat met elkaar matcht. Wat dat betreft is het zeker ook een onderzoeksproject.

Ik heb het idee dat er meer freelancers zullen zijn dan opdrachten. Als dat een constatering is, zouden we op politiek niveau kunnen kijken hoe we dingen wat flexibeler zouden kunnen maken binnen de CAO. Ik wil dat gesprek best actief gaan voeren, en wil ook echt dat de juiste matches worden gemaakt. Ook is het belangrijk dat de output van de freelancers goed is, dat de juiste persoon op de juiste plek zit en dat uiteindelijk de kwaliteit van de culturele sector in zijn geheel beter wordt. Het doel is van Opus Culturus is in die zin overkoepelend.”

Wil jij als freelancer of als medewerker van een culturele instelling op de hoogte worden gehouden door Opus Culturus? Registreer je interesse hier: www.opusculturus.nl

 

tekst: Georgia Kareola – not a pipe

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.