Don’t forget: het lage btw-tarief van 6% is verhoogd naar 9%.

Een aantal weken geleden hebben we een blog item geschreven over de verhoging van het lage btw-tarief. Dit houdt in dat onder andere de kapper, het theater en je kopje koffie iets duurder gaat worden.

Wat betekent dit voor mij als ondernemer?

Jouw klanten zijn particulieren:

Als jij diensten of producten verkoopt die onder het verlaagde btw-tarief vallen, zal jij iets duurder worden voor jouw klanten. De btw is namelijk een belasting voor consumenten. Zij zullen uiteindelijk de rekening betalen. Stel je hebt een circus. Normaal gesproken betalen jouw bezoekers 30 euro entree. Als je de btw-verhoging doorberekent aan je bezoekers zal jouw nieuwe tarief daarom iets omhoog moeten naar € 30,85.

Jouw klanten zijn ondernemers:

Zoals gezegd is de btw een consumentenbelasting. Als jij factureert aan een andere ondernemer zal je uiteraard ook het nieuwe tarief van 9% in rekening moeten brengen, maar zal jij niet duurder worden voor jouw klanten. Stel je bent een dj. Voor een uurtje draaien reken je normaal gesproken 100 euro ex btw. In 2018 was het totaalbedrag van jouw factuur 106 euro. Vanaf 1 januari 2019 is dat 109 euro geworden. Omdat jouw klant ook een ondernemer is, zal deze de btw weer kunnen terugvragen bij de btw-aangifte, waardoor jij nog steeds 100 euro kost.

De zakelijke kop koffie:

Ook jouw zakelijke bespreking is iets duurder geworden. De btw op koffie is namelijk omhoog gegaan. Nou mag je de btw op consumpties niet opgeven in je btw-aangifte. Dit heeft dus als gevolg dat je hierdoor iets meer kosten maakt in je onderneming.

Vanaf wanneer moet ik 9% rekenen?

Hier gaat het kabinet het ons makkelijk maken. Vanaf 1 januari 2019 is dit 9% geworden. Het maakt dus niet uit wanneer het product wordt geleverd of je de dienst uitvoert.

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.