Je onderneming gaat scheurend 2019 in, maar hoe geef je die gierende kilometers nou op?

1. Je kan 19 cent per km opgeven of je nou per auto/fiets of skateboard gaat. Deze 19 cent is bedoeld om alle kosten te dekken, dus je parkeerkosten, bandenplakspullen etc kan je niet meer opgeven.

2. Je kan er ook voor kiezen om je auto op de zaak te zetten. Dit is zelden echt voordelig, maar wel bij een youngtimer (15 jaar of ouder) want dan wordt de bijtelling over de dagwaarde berekend en kan het heel voordelig om je Peugeotje 205 ter waarde van 250 euro op de zaak te zetten.

3. Vergeet de btw op het openbaar vervoer niet! Op de trein, metro, tram en taxi (ook über) zit 9% btw. Op je OV-fiets zit 21% btw. Om het overzicht te bewaren kan je overwegen om een zakelijke OV-businesscard te nemen. Je krijgt dan een maandelijkse factuur met een duidelijk overzicht van jouw zakelijke reiskosten. Het scheelt ook qua invoer voor je boekhouding. Maximaal 12 maandfacturen tov 50 treinkaartjes invoeren .

4. Je kan je reiskosten door factureren aan je opdrachtgever. In principe ben je vrij om te factureren wat je wilt. Je bent dus niet gebonden aan 19 cent per km. Het mag meer zijn, mits je opdrachtgever daar dan ook mee akkoord gaat natuurlijk. Over dit afgesproken bedrag reken je ook altijd nog btw.

5. Tankbonnen en verschillende tarieven: In het algemeen moeten de kosten die je maakt op een factuur of bon staan op jouw naam en/of die van je onderneming. Als je tankt zal dit niet het geval zijn. Het is daarom toegestaan bonnen onder de 100 euro alsnog op te geven in je onderneming. Als je een tankbon met verschillende btw-tarieven hebt, heb je waarschijnlijk die rolo mee gegraaid bij de kassa. Grote kans dat deze niet zakelijk was en hoef je hem niet op te voeren. Je kan ook een zakelijke tankkaart overwegen. Hiermee krijg je een maandelijkse factuur en dit scheelt weer in de boekhouding qua losse bonnetjes

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.