Prinsjesdag 2019: 10 highlights voor ondernemers

Gisteren was het Prinsjesdag, de dag waarop de plannen van het kabinet bekend worden gemaakt voor de komende jaren. Mocht je geen zin hebben om de hele miljoenennota door te spitten, vrees dan niet. Dat hebben wij voor je gedaan. Hieronder de highlights voor ondernemend Nederland.

1. Zelfstandigenaftrek omlaag!

De zelfstandigenaftrek, de aftrekpost die je als ondernemer krijgt als je meer dan 1225 uur in je onderneming werkt, gaat omlaag! Momenteel is deze aftrekpost 7.280 euro. Deze wordt de komende tien jaar in stapjes van 250 euro verlaagd naar 5.000 euro in 2028.

2. Een nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Per 1 januari 2020 krijgen alle eenmanszaken een nieuw btw-nummer. Het huidige btw-nummer is namelijk gebaseerd op het BSN. Aangezien dit best wel een privacy-dingetje is, wordt deze dus vervangen. Vanaf 1 januari vermeld je dus je nieuwe btw-nummer op je facturen.

Dit geldt niet voor andere rechtsvormen, zoals vof’s, BV’s etc. aangezien zij al een btw-nummer hebben welke niet is gebaseerd op een BSN.

3. De nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)

Zoals we al eerder schreven gaat vanaf volgend jaar de KOR op de schop.

4. Minimumtarief ZZP’ers

Met ingang van 2021 zal het minimumtarief van ZZP’ers 16 euro per uur worden. Hoe dit er precies vorm krijgt zal nog blijken.

5. Bijtelling elektrische auto omhoog

Momenteel bedraagt de bijtelling voor het privé-gebruik van elektrische auto’s 4% (tot 50.000 euro). Dit wordt vanaf volgend jaar 8% (tot 45.000 euro). In de komende jaren zal dit oplopen naar 22%, zodat er geen verschillen meer zijn in de bijtelling tussen een elektrische en een “normale” auto.

6. Bijtelling fiets op de zaak

Net als bij de auto’s komt er per 2020 een bijtelling voor zakelijke fietsen die ook privé worden gebruikt. De bijtelling wordt 7%

7. De Inkomstenbelasting gaat naar twee schijven

Vorig jaar werd al bekend dat er een tweeschijvenstelsel zou gaan komen. Gisteren werd bekend dat dit vervroegd wordt ingevoerd per 2020. Dit betekent dat jouw inkomen tot 68.507 euro wordt belast tot 37,35%. Hierboven geldt het toptarief van 49,5%. Concreet betekent dit een belastingverlaging ten opzichte van de 2e, 3e en 4e schijf.

8. De heffingskortingen gaan omhoog 

En een hogere korting betekent minder belasting betalen. Het gaat om de algemene heffingskorting die voor iedereen geldt en voor de arbeidskorting die geldt voor alle werkende mensen in Nederland. De komende jaren worden deze kortingen nog verder verhoogd.

9. De vrije ruimte in de werkkostenregeling wordt hoger

Via de werkkostenregeling kan je (belastingvrij) vergoedingen betalen aan je medewerkers. De vrije ruimte wordt verhoogd naar 1,7% van de loonsom.

10. Mensen in vaste dienst worden goedkoper voor werkgevers

Werkgevers gaan per 2020 een lagere ww-premie betalen voor de medewerkers met een vast contract.

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.