Een nieuw btw-nummer voor alle eenmanszaken in Nederland

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen per 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer. Momenteel is de Belastingdienst bezig met het versturen van brieven naar alle eenmanszaken in Nederland.

Waarom dan?

Het huidige btw-nummer is gebaseerd op je burgerservicenummer (BSN). Aangezien het verplicht is om je btw-nummer te vermelden op je facturen/website etc. loop je daarmee ook te koop met je BSN. Vanuit privacyoverwegingen is dat natuurlijk niet heel wenselijk. Nadat hier een aantal jaar over is geklaagd vanuit ZZP-end Nederland heeft de Autoriteit Persoonsgegevens de Belastingdienst op de vingers getikt. Vanaf volgend jaar is het dan eindelijk zover. Alle eenmanszaken krijgen een btw-nummer dat niet is gekoppeld aan het BSN. Dit nieuwe nummer gaat btw-id heten.

Dus mijn oude nummer kan ik vergeten?

Nee, integendeel zelfs! Voor communicatie met de Belastingdienst gebruik je nog steeds je huidige btw-nummer. Ook de btw-aangifte die je doet is nog op basis van je huidige btw-nummer. Het huidige nummer gaat omzetbelastingnummer heten.

Dus vanaf volgend jaar heb ik twee nummers?

Correct, je krijgt een nieuw nummer (btw-id) wat je vanaf 2020 op je factuur zet. Je huidige nummer blijft bestaan en gebruik je in de communicatie richting de Belastingdienst.

Is er nog iets anders waar ik rekening mee moet houden?

Jazeker. Als er partijen zijn die de btw naar jou verleggen, dan moet dat vanaf 2020 naar jouw nieuwe btw-id. Geef dit dus op tijd door aan jouw leveranciers/dienstverleners in het buitenland. Dit zijn bijvoorbeeld Facebook, Google, Adobe etc.

Moet mijn boekhouder dit btw-id ook hebben?

Dat is wel zo handig inderdaad, geef dit dus vooral door aan hem of haar. Als je klant bent bij Kees de Boekhouder, kan je dit (binnenkort) toevoegen aan jouw zakelijke gegevens. Dan zorgen wij ervoor dat dit automatisch op jouw factuur verschijnt vanaf 2020.

Resume:

Omzetbelastingnummer: Dit gebruik je in communicatie richting de Belastingdienst, zoals bijvoorbeeld de btw-aangifte, ICP-aangifte, bezwaarschriften etc.
Btw-id: Dit nummer zet je op je factuur/website/briefpapier. Verder is dit nummer nodig als iemand anders btw naar jou wilt verleggen.

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.