Profiles: Post from the Past – “Ik had altijd al een verzamelaarshart.”

Elke paar weken brengen wij een van onze profiles in beeld met inspirerende ondernemers en kunstenaars. Deze week: Post from the Past.

Annelies Knijnenburg-Meijer (64) is niet het stereotype zelfstandig ondernemer, maar ze zit dan ook niet in de meest voor de hand liggende business. Na een carrière in de crediteurenadministratie bij verschillende kantoren, creëerde Annelies dankzij een toevallige gebeurtenis en een sterk gevoel voor ondernemerschap een online markt voor antieke wenskaarten via haar webshop op Etsy – Post from the Past.

Verstuur je zelf nog wel eens een wenskaartje?

Jazeker: met kerst, verjaardagen, huwelijken, vooral speciale gelegenheden. Verder schrijf ik al jaren brieven met een schoolvriendin. We kunnen gewoon mailen, maar we blijven brieven schrijven. 

Jongeren sturen bijna geen brieven en kaarten meer, wat vind je hiervan?

Dat vind ik wel jammer, maar ik denk dat dat gewoon de tijdgeest is.

Wat spreekt je zo aan, aan antieke wenskaarten?

Ik vind ze gewoon zo mooi. De meeste zet ik natuurlijk wel op de webshop, maar een enkeling houd ik voor mezelf. Ik heb bijvoorbeeld een kaart waar engeltjes op vliegen met de Eiffeltoren op de achtergrond. Die heb ik verder nog nooit gezien, dus die is wel echt uniek.

Je bent deze onderneming in 2017 begonnen. Is dit je eerste ervaring met het ondernemerschap?

In 2017 heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar ik was toen al een paar jaar bezig. Ik heb altijd op kantoor gewerkt en als hobby zat ik op een cursus intuïtief schilderen. Mijn schilderjuf verkocht haar schilderijen via Etsy – dat leek mij wel interessant, misschien verkoop ik wel wat, dacht ik. Het was heel makkelijk om een webshop te openen, alleen het liep geen storm met de schilderijen. Toevallig had ik nog een aantal antieke boekenleggers liggen waar ik niks mee deed, dus die zette ik op de webshop en die waren zo verkocht. Toen ben ik op Etsy gaan kijken in welke branche er nog meer goed verkocht werd. Ik vond een paar shops met antieke wenskaarten en ik dacht meteen: dat wil ik ook! Alleen ja, hoe kom je dan aan die kaarten? 

Ja inderdaad, hoe kom je aan al die kaarten?

Ik begon af en toe op markten te zoeken, tot ik een winkeltje in Delft vond die mooi kaarten verkocht, maar het waren er niet genoeg. Uiteindelijk ben ik gaan googlen en kwam ik terecht op verschillende veilingsites, dat was het Walhalla. Daar verkopen ze misschien nog wel miljoenen kaarten.

Bijna al je kaarten hebben een Franse achtergrond, heb je daar een speciale reden voor?

De meeste wenskaarten werden rond 1900 in Frankrijk geproduceerd. In Frankrijk en Duitsland hebben mensen ook heel veel bewaard uit die tijd, bedrijfjes kopen die dan allemaal op en verkopen ze in bulk op veilingsites.

Op de wenskaarten staan vaak persoonlijke berichten van mensen die er misschien niet meer zijn. Is er een wenskaart die je qua inhoud heeft geraakt?

Dat is mij wel eens eerder gevraagd en toen vertelde ik ze het volgende: ‘ik lees ze nooit’’. Haha! 

Je hebt al bijna 14.000 bestellingen op de post gedaan. Waarom zijn deze antieke wenskaarten zo populair denk je?

Het zijn vooral verzamelaars. Amerikanen, Canadezen en een handjevol Japanners en Australiërs. Ze kijken net als ik echt naar het plaatje.

Zijn er specifieke kaarten die extra veel waard zijn voor verzamelaars?

Er zijn zeker populaire kaarten onder verzamelaars, daar wordt dan extra voor betaald. Voor wenskaarten uitgebracht rond 1900 wordt als snel 12, 13 euro betaald. De meest kostbare kaart die ik heb verkocht was voor rond de 30 euro.

Heb je eigenlijk veel concurrentie?

Niet echt eigenlijk. Er is misschien nog een soortgelijke webshop op Etsy die bijna evenveel heeft verkocht als ik. Maar ik besteed er ook wel heel veel tijd aan.

Wat is jouw definitie van succes?

Voor mezelf zie ik mijn webshop als iets wat ik vanuit het niets heb opgebouwd en wat nu toch een lucratieve business is geworden, waar ik ontzettend veel plezier in heb. Door de Etsy-community heb ik ook veel nieuwe mensen leren kennen met wie ik dan ook regelmatig afspreek, dat is gewoon hartstikke leuk.

Website: Etsy.com/shop/PostFromThePast/
Instagram: @postfromthepast

Tekst geschreven door: Sidney Steinmann
Productie door: Nathan Lewis

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.