Zijn relatiegeschenken aftrekbaar in mijn onderneming?

  • Je wilt mensen met wie je vaak werkt aan het einde van het jaar bedanken met een fles champagne;
  • Je stuurt je bestaande, of nog beter, potentiële klanten een spetterende mok met je logo erop in de hoop op verdere samenwerking.

Dit zijn twee voorbeelden van relatiegeschenken die je maakt in het kader van je onderneming.

Helemaal aftrekbaar?

Hoe zakelijk deze kosten ook zijn, je mag ze niet volledig opgeven in je onderneming. Volgens de Belastingdienst zijn dit gemengde kosten: zakelijke kosten met een privékarakter. Net zoals bij de consumptiekosten moet je dus een correctie maken in je aangifte om het privégedeelte te corrigeren. Dit kan op twee manieren:

  1. De eerste € 4.600 is niet aftrekbaar. Alles wat je daarboven besteedt is volledig aftrekbaar.
  2. De kosten zijn voor 80% aftrekbaar (73,5% in de VPB) In de praktijk houdt dit in dat je in je aangifte 20% van de relatiegeschenken bij je inkomen optelt.

En de btw dan?

Of je de btw mag aftrekken bij relatiegeschenken werkt tamelijk omslachtig. In principe mag je namelijk de btw op deze kosten niet opgeven in je btw-aangifte. Geef je een relatiegeschenk waarvan de ontvanger zelf de btw ook zou mogen aftrekken? Dan mag jij wel de btw aftrekken.

Een voorbeeld:

Stel je stuurt je webdesigner een bioscoopbon. Deze mag hij zelf niet opgeven, dus de btw is niet aftrekbaar. Geef je een mooie muis? (Wat is je webdesigner zonder?) Dan zijn dit kosten die hij zelf ook zakelijk zou kunnen opgeven, dus als jij dit aan hem geeft als relatiegeschenk, mag je de btw van deze kosten wel aftrekken.

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.