Profiles: The Wasted Chef – ”Ik had altijd al moeite met het weggooien van eten.”

Elke paar weken brengen wij een van onze profiles in beeld met inspirerende ondernemers en kunstenaars. Deze week: The Wasted Chef.

Na het voeren van de zoveelste discussie met zijn chef over het weggooien van eten vond kok Lucas het welletjes. Zijn liefde voor eten en de creativiteit die daarmee gepaard gaat is zijn motivatie om voedselverspilling tegen te gaan.

Zondagochtend 11 uur, dapper tijdstip voor The Wasted Chef!

Die grap wordt natuurlijk vaak gemaakt en dat vind ik ook leuk. Ik heb bewust gekozen voor deze dubbelzinnige naam. Alhoewel ik toevallig gisteren een feestje had, dus ik moet nog een beetje wakker worden.

Het ontstaan van je naam en onderneming gingen hand in hand. Vertel.

Ik werkte ruim 10 jaar als kok in de horeca en ik had altijd al moeite met het weggooien van eten. Op een zeker moment werkte ik bij een cateraar waar de verspilling wel heel extreem was. Dit vond ik zo onnodig en ik voerde dan ook talloze discussies met mijn chef, zonder resultaat. De ambitie om voor mezelf te beginnen leefde al, al wist ik nog niet in welke vorm. Het onnodig weggooien van voedsel bleef schuren en zo werd dat de leidraad van mijn concept. Zo is ook de naam ontstaan.

Wat houdt jouw concept precies in?

In de eerste plaats ben ik private chef, dus kook ik bij mensen thuis. Meestal meergangen diners, heel soms in buffetvorm. Tijdens de voorbereiding en het koken wil ik zo min mogelijk eten weggooien. Dat doe ik door het maximale uit mijn producten te halen. Neem bijvoorbeeld een wortel: de schil en het kontje kan ik verwerken in een bouillon. Of een kruid als rozemarijn kan ik drogen, invriezen of gebruiken in een olie. Maar ook door heel scherp in te kopen.

Mocht er wat overblijven na een diner, gebruik je dat voor een volgende opdracht- of eet je het zelf op?

Het ligt eraan. Het moet wel de moeite zijn om voor een volgend menu te gebruiken. Als het een heel klein beetje is dan neem ik het inderdaad mee naar huis – daar is mijn vriendin ook blij mee! Maar ik overleg altijd met de gasten wanneer er wat over is. Over het dessert wordt altijd nadrukkelijk gezegd dat ik het mag laten staan, voor andere dingen vraag ik een bakje en zet ik het voor ze in de vriezer. Staat er bijvoorbeeld soep op het menu dan kunnen ze dat de volgende dag prima als lunch eten. Als gast heb je er immers ook voor betaald.

Ah, een bakje. Dat is iets wat je in een restaurant nooit zou vragen.

Terwijl er niets mis mee is!

Met het tegengaan van de voedselverspilling pas je prima in de categorie groene ondernemer, toch zet je jezelf niet expliciet zo neer. Is dat bewust?

Ja, in de eerste plaats ben ik gewoon kok en vind ik het belangrijk dat er een lekkere maaltijd op tafel staat. Het duurzame aspect is een leuke bijkomstigheid, maar ik wil niet dat dat mijn focus is. Dat heeft ook te maken met de nichemarkt waarin ik mij begeef als private chef. Als ik dan ook nog zeg dat ik heel groen ben, dan maak ik mijn doelgroep nog kleiner.

In 2018 stond je op festival Mundial. Je gaf onder andere collega’s advies om voedselverspilling tegen te gaan. Was dat eenmalig, of zou het geven van tips iets zijn om je bedrijf mee uit te bouwen?

Dat was op verzoek van Mundial en in principe eenmalig. Ik ben misschien iets te nuchter om collega’s te adviseren. Zeker op hoog niveau is men zich heel erg bewust van wat hun producten zijn en wat ze daar mee kunnen.

Je hebt geen half werk geleverd bij het opstarten van je bedrijf. Dankzij crowdfunding werd je, letterlijk, op weg geholpen. Is het ondernemen wat je ervan verwacht had?

Dankzij de crowdfunding kon ik inderdaad onder andere een bakfiets aanschaffen. Ondernemen is zeker wat ik er van had verwacht, al liep ik wel tegen wat dingen aan. Zoals de boekhouding. Gelukkig was daar Kees de Boekhouder haha. En verder moest ik routine krijgen in het logistieke verhaal. Het allerleukst vind ik de reacties van gasten als ik bij hen thuis kook. Daar haal ik heel veel plezier uit. Het beginnen voor mezelf is 1 van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt.

Mis je de dynamiek van het werken in een grote keuken met collega’s wel eens?

Omdat The Wasted Chef voor ongeveer vijftig procent van mijn inkomen zorgt, werk ik ook nog als freelance kok. Dat vind ik een leuke combinatie. Mocht het zo goed gaan dat ik alleen private diners zou kunnen verzorgen, dan zou ik dat graag doen. Of ik dan de dynamiek met collega’s zou missen? Ja, misschien wel. Maar ik heb dan ook de ambitie om een eigen zaak te beginnen.

Een restaurant met een fysieke locatie?

Ja, dat lijkt me heel tof. Niet onder de naam The Wasted Chef, ik zou niet willen stoppen met diners aan huis. En het concept zou iets aangepast moeten worden- ik denk bijvoorbeeld aan een hele kleine kaart, die regelmatig wisselt en dat er dan op een groot krijtbord staat hoeveel er nog over is van welk gerecht. Het op=op concept!

Dat klinkt als een mooie droom.

Ik ben actief op zoek naar een pand in Tilburg, dus absoluut meer dan een droom!

Website: thewastedchef.nl
Instagram: thewastedchef2017

Tekst geschreven door: Chayah Monteban

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.