Hoe helpt de overheid zzp’ers tijdens de corona uitbraak

Updated on 23rd of March – For English scroll down

De overheid heeft een aantal maatregelen getroffen om te zorgen dat ondernemers die worden getroffen door het coronavirus niet acuut in de problemen komen. Vooralsnog zijn dit regelingen die ervoor zorgen dat de teruglopende inkomsten niet direct voor een acuut cashflowprobleem zorgen.

Uitstel van betaling

Als je door de coronacrisis in de cashflowproblemen komt, kan je de Belastingdienst verzoeken om uitstel van betaling voor de volgende belastingen:

 • Inkomstenbelasting
 • Vennootschapsbelasting
 • Omzetbelasting (btw)
 • Loonheffingen

Hoe doe je dit?

Als je een aanslag hebt ontvangen die je niet kan betalen stuur je een brief (per post) naar de Belastingdienst. Hierin vermeld je dat je door het coronavirus in betalingsproblemen komt. Je geeft ook aan wanneer je verwacht dat je de belasting wel kunt betalen. Daarnaast heb je ook een verklaring nodig van een derde (bijvoorbeeld je boekhouder). In deze verklaring staat het volgende:

 • Je hebt momenteel betalingsproblemen;
 • Deze betalingsproblemen zijn het gevolg van het coronavirus.

Als klant van Kees de Boekhouder neem je contact op met je boekhouder. Hij / zij heeft het concept van de brief en de verklaring van ons voor je klaarliggen.

Je krijgt dan binnen een aantal weken een reactie van de Belastingdienst. Je zal geen boete krijgen voor het te laat betalen van de belasting.

UPDATE: als je uitstel aanvraagt i.v.m. het coronavirus krijg je standaard 3 maanden uitstel. Voor deze termijn is geen derdenverklaring nodig.

BBZ (Bijstand voor zelfstandigen)

Als je als zelfstandige tijdelijk financiële problemen hebt, kun je een Bbz-uitkering aanvragen bij de gemeente waarin je woont. In principe is een Bbz-uitkering een lening die je moet terugbetalen, maar nu voor de eerste drie maanden is dit een gift. De Bbz-uitkering vult je inkomen aan tot het sociaal minimumloon, dus is echt voor deze ZZP-ers die in de problemen komen met de eerste basisbehoeften.
Over hoe de BBZ aan te vragen, kunnen we nu nog niet meer vertellen, komende dagen verwachten we updates.

UPDATE: Vanaf 25-03-2020 is er voor het aanvragen van BBZ in Utrecht een formulier beschikbaar

======= English translation =======

How the government will help freelancers during the corona outbreak

The government has taken a few measures to ensure that the entrepreneurs who are taking a hit from the corona virus won’t run into immediate financial problems. For the time being, these are the measures that will make sure that the declining income will not cause urgent cashflow problems.

Suspension of payment

In case you end up in cashflow problems, you can apply at the Belastingdienst for a suspension (delay) of payment for the following taxes:

 • Income tax
 • Company tax
 • Sales tax
 • Wage levy

How do you do this?

When you have received a tax assessment that you can’t pay, you can send a letter (by mail) to the Belastingdienst. In this letter you will notify that due to the coronavirus you have got payment issues. You should also clarify when you expect to be able to pay the taxes. Also, you will need a statement from a third party (such as your bookkeeper). This statement should say the following:

 • You currently have payment issues
 • These payment issues are due to the coronavirus

As a customer at Kees de Boekhouder you can contact your own bookie. He/she will have a concept letter of this statement for you.

Within a few weeks you should get a reaction from the Belastingdienst. You will not get a fine for paying the taxes too late.

UPDATE: If you request a Tax Extension due to the coronavirus you will receive a 3-month extension by default. No third-party statement is required for this period.

BBZ (Wellfare for freelancers)

If you have temporal financial problems as a freelancer, you can apply for Bbz-welfare at the local authority where you live.
Fundamentally, Bbz-welfare is a loan that you need to pay back, but for now the first three months are an offering. The Bbz-welfare adds up to your wage until the social minimum wage, so this is only meant for freelancers that get in trouble with paying for their basic needs. Concerning the application for the Bbz, we can’t say anything about that yet, we expect to have updates in the following days.

UPDATE: If you want to apply for BBZ in Utrecht there will be a form online on March 25, 2020

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies van sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse, die deze mogelijk combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld bij uw gebruik van hun diensten. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.