De invloed van de Brexit op de btw

De invloed van de Brexit op de btw

Het Verenigd Koninkrijk hoort niet langer bij de Europese Unie. In het dagelijks leven zullen de meeste mensen hier niet zo gek veel van merken. Voor ondernemers verandert er wél het een en ander.

Het VK krijgt belastingtechnisch namelijk een vergelijkbare status ten opzichte van Nederland als Noorwegen: wel Europa, geen EU. Hieronder vind je de belangrijkste gevolgen van de Brexit voor creatieve freelancers.

Goederen inkopen uit het VK

Voor goederen die je vanaf 1 januari 2021 invoert vanuit het VK voor je onderneming moet je btw aangeven en betalen bij de Douane. Dit is Nederlandse btw en die kun je terugvragen bij je btw-aangifte, net zoals de btw die je terugvraagt van artikelen die je in Nederland koopt. Een voorbeeld hiervan is een fietsenmaker die fietsonderdelen uit het VK laat komen. De Nederlandse douane zal hier dus btw over rekenen.

Goederen leveren in het VK

Wanneer dezelfde fietsenmaker nu een fiets verkoopt aan iemand in het VK, werkt het anders. Hij levert nu goederen aan iemand in het VK en dat betekent vanaf 1 januari 2021 een levering van goederen naar buiten de EU. De goederen verlaten dus de EU en daarom rekent hij 0% btw.

Diensten leveren of afnemen in het VK

Voor de Brexit kon je de btw verleggen naar jouw opdrachtgever en andersom. Nu het VK niet meer in de EU zit, is dat niet meer mogelijk. Je kan deze tool van de Belastingdienst gebruiken om erachter te komen wat van toepassing is op jouw situatie. Geef hier aan dat het gaat om een ‘niet-EU-land’. Je kan natuurlijk ook altijd contact opnemen met je boekhouder.

De MOSS-regeling

De splitsing van het VK met de EU heeft ook gevolgen voor gebruikers van de MOSS-regeling (mini one stop shop-regeling). Vanaf 1 januari 2021 kan je deze niet meer gebruiken voor het VK. Voor aangifte doen en belasting betalen moet je vanaf 2021 contact opnemen met de belastingdienst van het VK. De MOSS-regeling kan je uiteraard nog wel blijven gebruiken als je digitale diensten levert aan particulieren in andere EU-landen. Over het vierde kwartaal van 2020 doe je de melding voor het VK op de gebruikelijke manier. Doe dit uiterlijk 20 januari 2021. Correctieberichten over tijdvakken tot en met het vierde kwartaal 2020 kun je tot uiterlijk 31 december 2021 indienen. Neem voor vragen contact op met je boekhouder.

Hoe zit het met Noord-Ierland?

Noord-Ierland krijgt binnen het VK een aparte status. Als het om levering van goederen gaat blijft het voor de btw een EU-lidstaat. Maar let op, als het om diensten gaat, geldt de aparte status niet. Voor diensten geldt dat Noord-Ierland geen EU-lidstaat meer is. De btw kan je dus alleen maar verleggen als het gaat om goederen. Je hebt dan ook het btw-nummer nodig van je afnemer om een ICP-aangifte te doen bij de Belastingdienst.