Investeren in je onderneming? Dat kan aan het einde van het jaar voordelig zijn.

Investeren in je onderneming? Dat kan aan het einde van het jaar voordelig zijn.

Tegen het einde van het jaar is hét moment om te kijken of het verstandig is om nog een investering te doen. Er zijn verschillende fiscale argumenten, waardoor het voordelig kan zijn om nog dit jaar te investeren.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Dit is het laatste jaar van de KOR in z’n huidige vorm (vanaf 1 januari 2020 jaar gelden er nieuwe regels!), oftewel investeren is aantrekkelijk als je net boven de grens van €1.883 valt. Stel je bent over heel 2019 een bedrag van €1.883 aan btw verschuldigd en je koopt een mooie camera van €1.000 excl. btw. De btw hierbij is uiteraard €210 (21%). Normaal gesproken zou je deze €210 als voorbelasting opgeven in je btw-aangifte en betaal je €1.673 (€1.883 – €210) aan omzetbelasting. Maar door deze investering val je onder de KOR en wordt deze €210 vermenigvuldigd met 2,5 en ben je €1.148 verschuldigd. Een extra btw-voordeel van €525!

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek ook wel bekend als de Investeringsaftrek (KIA)

Als je in één jaar voor meer dan €2.300 investeert, kan je gebruik maken van een extra aftrekpost: de KIA. Dit is maar liefst 28% van het investeringsbedrag. Stel je hebt dit jaar al voor €2.000 aan investeringen gedaan, dan is het vaak de moeite waard om die iPad van €500 die je toch al nodig had dit jaar te kopen. Hiermee kom je namelijk boven de €2.300 en heb je een extra aftrekpost van €700 (28% van €2.500)! (Let op, vanaf 2020 gaat het om een investeringsbedrag van €2.400, wil je gebruik kunnen maken van de KIA.)

Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Op elektrische (bak)fietsen bestaat er een andere aftrekpost dan de KIA, namelijk de MIA. Dit staat voor Milieu-investeringsaftrek. Omdat je op een fiets zit en niet in een vervuilende auto wordt dit door de overheid gestimuleerd. Deze aftrekpost kan oplopen tot wel 36% van de investering. Om van de MIA gebruik te maken moet de investering minimaal €3.000 zijn en op de milieulijst staan. Ook moet je een beschikking aanvragen via RVO.nl.

Investeren in je onderneming? Dat kan aan het einde van het jaar voordelig zijn.

Klinkt goed! Shoppen maar?

Het is natuurlijk heel leuk om jezelf te “belonen” met een nieuwe camera, iPad of bakfiets. Alleen vanuit ondernemersperspectief is het misschien niet de beste beslissing als je dat vorig jaar ook al hebt gedaan. Belangrijk om te weten is dat wanneer je een winst hebt van ca €25.000 je niet enorm veel aan de extra aftrekposten hebt. Wanneer je in aanmerking komt voor zelfstandigenaftrek hoef je namelijk geen inkomstenbelasting te betalen (wel Zorgverzekeringswet – ZVW). De extra aftrekpost heeft dan geen nut.

Conclusie

Alleen investeren als je daadwerkelijk iets aan de investering hebt én een goede winst hebt. Op die manier kan je optimaal gebruik maken van de aftrekpost.