
Prinsjesdag 2021: waar moet je als ondernemer rekening mee houden?
Geheel volgens de traditie is gisteren op Prinsjesdag de Miljoenennota gepresenteerd. Omdat we momenteel een demissionair kabinet hebben, zijn er weinig grote plannen dit jaar. Toch is er wel degelijk iets te melden voor ondernemers. Waar moet je de komende tijd rekening mee houden? We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.
1. Zelfstandigenaftrek
Het afbouwen van de zelfstandigenaftrek was vorig jaar al ingezet. In 2022 zal deze aftrekpost met nog eens 360 euro worden verminderd, van 6.670 naar 6.310 euro. Dat betekent in eerste instantie dus minder belastingvoordeel. Deze verlaging wordt volgens het kabinet echter gecompenseerd door de verlaging van de inkomstenbelasting en de verhoging van de heffingskortingen, zodat zelfstandigen er per saldo in koopkracht wel op vooruit gaan.
2. Inkomstenbelasting
Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting (inkomens tot 69.398 euro) daalt van 37,10% naar 37,07%. Uiteindelijk daalt dit tarief verder tot 37,03% in 2024. Deze wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2022. Omdat het laagste tarief wordt verlaagd, profiteert iedereen hier van.
3. Bijtelling elektrische auto
Heb je een elektrische auto op de zaak en gebruik je deze ook privé, dan moet je een bijtelling betalen. De bijtelling voor het privégebruik stijgt in 2022 van 12% naar 16%. Deze verhoging geldt voor de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde van de auto. Is de cataloguswaarde hoger? Dan wordt voor het overige bedrag hetzelfde tarief gehanteerd als voor niet-elektrische auto’s, namelijk 22%.
4. Scholingsaftrek
Scholingsuitgaven zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Vanaf 2022 zal de Subsidie Stimulans Arbeidsmarkt Positie (STAP) deze fiscale aftrekpost vervangen. De hoogte van deze subsidie is afhankelijk van de kosten van de opleiding, cursus of training en is per persoon maximaal 1.000 euro per jaar.
5. Klimaatsubsidies en -regelingen
Om de CO2-uitstoot te verminderen trekt het kabinet 6,8 miljard euro uit. Het kabinet wil ondernemers stimuleren om te investeren in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen door middel van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een elektrische (bak)fiets op de zaak. Bedrijven mogen met de MIA een percentage van de investeringskosten aftrekken van hun winst, met als gevolg dat er minder inkomstenbelasting hoeft te worden betaald. De MIA kent nu drie percentages: 13,5%, 27% en 36%. Vanaf 1 januari 2022 verhoogt het kabinet deze naar 27%, 36% en 45%. Een hogere korting dus en daardoor worden milieuvriendelijke investeringen aantrekkelijker.
6. Bijdrage zorgverzekeringswet
De bijdrage zorgverzekeringswet voor ondernemers is afhankelijk van je inkomen. In 2022 daalt dit percentage van 5,75% naar 5,45%. Dit wordt altijd tegelijkertijd betaald met de aangifte inkomstenbelasting.