Tom Chung – industrieel ontwerper

Tom Chung – industrieel ontwerper

24 januari 2023 – leestijd: 5 minuten
“Ik ben altijd al supergeïnteresseerd geweest in objecten: dingen uit elkaar halen en ze weer repareren.”

Een kijkje in Tom Chung’s studio! We spraken over zijn passie, het ondernemen en de toekomst.

“Hoi, mijn naam is Tom Chung. Ik ben een industrieel ontwerper uit Canada. Ik woon nu 3 jaar in Rotterdam en dit is mijn studio.”

Als je voor de rest van je leven nog maar 1 enkel object mocht maken of herontwerpen, welk object zou dat dan zijn?
“Ik denk hierbij aan de woning als een totaalobject, omdat ik supergeïnteresseerd ben in built-ins en dat soort dingen. Dus ik zou gaan voor een soort van living pod.”

Tom Chung – industrieel ontwerper

Waar komt jouw passie voor design vandaan?
“Ik ben altijd al supergeïnteresseerd geweest in objecten: dingen uit elkaar halen en ze weer repareren. Dus ik denk dat ik zo interesse heb gekregen in design.”

Wilde je altijd al ontwerper worden?
“Nee, ik was van plan om engineering te gaan doen, maar mijn cijfers waren niet goed genoeg. Dus toen ben ik naar de kunstacademie gegaan en ik denk dat dat een goede beslissing is geweest.”

Waar zitten de raakvlakken tussen jouw persoonlijkheid en jouw ontwerpen? Werk je met specifieke kernwaarden?
“Ik denk dat de meeste dingen die ik ontwerp erg eenvoudig zijn en op een slimme manier zijn samengesteld. Ook ontwerp ik met aandacht voor duurzaamheid en een lange levensduur. Ik weet niet precies hoe dat mijn persoonlijkheid reflecteert, maar dat is wel wat ik probeer te bereiken met mijn werk.”

Wat inspireert jou?
“Ik word geïnspireerd door alles wat ik ervaar. Dus door gewoon rond te lopen, naar doodnormale dingen te kijken, maar ook door musea te bezoeken. En ik word ook enorm geïnspireerd door het werk van vrienden en de dingen waartoe zij zich kunnen zetten.”

Wat is jouw beste advies voor toekomstige designers?
“Als ik met jonge designers praat probeer ik ze altijd aan te moedigen om ondernemend te zijn en niet alleen maar de bestaande structuur van ontwerpstudio’s te volgen.”

Wat betekent Kees de Boekhouder voor jou?
“Ik vind het superhandig om zowel een persoonlijke accountant als online software te hebben. Zo houd ik alles up-to-date en dat betekent dat ik me niet zo bezig hoef te houden met mijn boekhouding. Ik kan me veel meer richten op de creatieve kant.”

Tom Chung – industrieel ontwerper