Update: Verplichte AOV voor zzp’ers komt steeds dichterbij

Update: Verplichte AOV voor zzp’ers komt steeds dichterbij

14 juni 2024 – leestijd: 2 minuten
Weet je nog dat we vorig jaar schreven over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers? We willen je graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen, want deze wet gaat invloed hebben op jouw portemonnee.

Nou, er is sinds ons vorige blog veel gebeurd. Na jaren van gepraat en getouwtrek tussen werkgevers, werknemers en overheids instanties ligt er nu eindelijk een wetsvoorstel op tafel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. De nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het kabinet Schoof moet nu beslissen of dit wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gaat. Spannend!

Hoe ziet het voorstel eruit?
Hier zijn de belangrijkste punten op een rijtje:

 • Verzekerd bedrag: Als je arbeidsongeschikt raakt, krijg je een uitkering ter hoogte van het minimumloon. Niet echt riant, maar wel een basisvangnet. Werknemers hebben vaak recht op een hogere uitkering.
 • Recht op uitkering: De verzekering gaat in na één jaar. Dit is eerder dan bij werknemers, die vaak een langere wachttijd hebben.
 • Premie: De premie is ongeveer 6,5% van je winst, met een maximum van 195 euro per maand. En het goede nieuws? Deze premie kun je fiscaal aftrekken!
 • Collectieve verzekering: De verzekering wordt collectief geregeld via het UWV. Wil je meer dekking? Dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor een aanvullende verzekering bij een verzekeraar van jouw keuze.
 • Hoe nu verder?
  Het plan is dat het wetsvoorstel in het voorjaar van volgend jaar door zowel de Tweede als de Eerste Kamer wordt aangenomen. Als alles volgens schema verloopt, gaat het dan nog 2 tot 3 jaar duren voordat de wet echt van kracht is, denk dus aan 2027 of 2028. Voor die tijd moeten het UWV, verzekeraars, vakbonden en andere instanties hun zaakjes regelen om alles in goede banen te leiden. Wil je nog eens teruglezen wat we eerder schreven over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers? Check dan ons blog “De AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) voor ondernemers” via deze link.

  Blijf op de hoogte, want deze wet kan jouw kosten als zzp’er flink veranderen!

  Vragen?

  Heb je vragen over onze dienst of product?

  Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.