Btw-nummer aanvragen

Btw-nummer aanvragen

8 augustus 2023 – leestijd: 2 minuten
Wanneer je een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of besloten vennootschap (BV) begint heb je een btw-nummer nodig. Maar wat is een btw-nummer precies? Waar gebruik je het voor? En hoe moet je een btw-nummer aanvragen?

Wat is een btw-nummer?
Een btw-nummer is een identificatienummer dat aan zzp’ers, bedrijven en organisaties wordt verstrekt. Er zijn twee soorten btw-nummers, het omzetbelastingnummer (ob-nummer) en het btw-identificatienummer (btw-id).

Elk btw-nummer is uniek en wordt als volgt opgebouwd:

  • Landcode (NL)
  • Een reeks van 9 cijfers
  • De letter B
  • Een subnummer bestaande uit 2 cijfers

  • Een voorbeeld van een btw-nummer: NL987654321B02

    Waarvoor gebruik je het btw-nummer?
    Verreweg de meeste ondernemers zijn verplicht om belasting toegevoegde waarde (btw) te rekenen over de producten en/of diensten die zij aanbieden. Je moet een btw-nummer aanvragen om te kunnen betalen en ontvangen en om btw-aangifte te kunnen doen bij de Belastingdienst.

    Het btw-identificatienummer moet in elk geval op je facturen vermeld worden. Veel ondernemers zetten het ook op andere zakelijke communicatiemiddelen, zoals hun website. Op die manier kunnen afnemers, cliënten en leveranciers het btw-nummer indien gewenst gebruiken om de legitimiteit van de onderneming te controleren. Dit kunnen zij doen door het btw-identificatienummer via de website van de Europese Commissie op te zoeken.

    Als ondernemer heb je ook een omzetbelastingnummer (ob-nummer) dat je gebruikt voor communicatie met de Belastingdienst. Waarom twee verschillende nummers? De reden hiervoor is simpel: het ob-nummer bevat, in tegenstelling tot je btw-identificatienummer, je Burgerservicenummer. Omdat je het btw-identificatienummer deelt op je facturen en op je zakelijke website blijft je privacy beter gewaarborgd.

    Moet ik ook een btw-nummer aanvragen als ik vrijstelling van btw heb?
    In Nederland zijn bepaalde sectoren vrijgesteld van btw. Als je bijvoorbeeld als zzp’er in de zorg of in het onderwijs werkzaam bent ben je niet btw-plichtig en hoef je dus geen btw te rekenen of af te dragen. Het kan ook zijn dat je voor een deel van je werkzaamheden wel btw moet rekenen en voor een ander deel niet. Ook als je gebruik maakt van de kleineondernemersregeling (KOR) heb je vrijstelling van btw. In al deze gevallen heb je echter wel gewoon een btw-identificatienummer én omzetbelastingnummer nodig.

    Hoe kan ik een btw-identificatienummer aanvragen?
    Wanneer je je als ondernemer inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) krijg je meteen een achtcijferig KvK-nummer. Je gegevens worden via de KvK automatisch aan de Belastingdienst doorgegeven. Je krijgt je btw-id en je ob-nummer binnen twee weken per post toegestuurd. Zzp’ers ontvangen altijd twee aparte brieven met het btw-identificatienummer en het omzetbelastingnummer. Deze hoef je dus niet apart aan te vragen.

    Sta je reeds ingeschreven als ondernemer maar ben je je btw-nummer kwijt of wil je controleren of het klopt? Dan kun je met je DigiD inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, het online ondernemersportaal van de Belastingdienst. Zodra je bent ingelogd navigeer je naar ‘Omzetbelasting’ en vervolgens naar identificatienummer in het menu aan de linkerzijde van de pagina. Je ziet dan meteen je btw-id en omzetbelastingnummer staan.

    Meer weten over een btw-nummer aanvragen?
    Neem contact op met je boekhouder of plan direct een kennismakingsgesprek in bij Kees de Boekhouder. We beantwoorden graag je vragen!

    Vragen?

    Heb je vragen over onze dienst of product?

    Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.