Consumptiekosten zakelijk opgeven uitgelegd

Consumptiekosten zakelijk opgeven uitgelegd

11 november 2019 – leestijd: 2 minuten
Een etentje op de zaak aftrekken van de winst. Als jij vanuit zakelijk oogpunt kosten maakt, kan je deze kosten opgeven in je onderneming. Dat geldt ook voor zakelijke etentjes en lunches.

Wat is dan zakelijk?

Dat hangt helemaal af van de activiteiten in jouw onderneming. De Belastingdienst mag namelijk niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten. Als jij het als ondernemer noodzakelijk acht om deze kosten te maken en je kan onderbouwen dat je dit vanuit zakelijk perspectief doet, kan je dit zakelijk opgeven.

  • Sjiek uit eten gaan in een sterrenrestaurant en de hele bubbelkaart zakelijk opgeven? Als je een film gaat maken en dit is de manier om de investeerder over de streep te trekken? > zakelijk.
  • Pizzaatje eten in Toscane? Als je reis- of voedselblogs schrijft > zakelijk.
  • Even door de McDrive zakelijk opgeven? Als je onderweg bent naar een zakelijke afspraak > zakelijk.
  • Je bent net verhuisd naar een supervette locatie en houdt een openingsfeest voor je zakelijke relaties? > zakelijk.
  • Btw is niet aftrekbaar

    Helaas is de btw op uitgaven in de horeca niet aftrekbaar. Deze bonnetjes met consumptiekosten tellen dus niet mee met je btw-aangifte ieder kwartaal. Toch moet je deze bonnetjes wel opvoeren in je administratie. Voor de aangifte Inkomstenbelasting na afloop van het jaar tellen deze kosten namelijk WEL mee.

    Vergeet de fooi niet

    Niet alleen het eten en drinken, maar ook de fooi die je geeft, mag je opgeven als kosten. Zorg er dus altijd voor dat je de fooi pint en het pinbonnetje bewaart. Op die manier kan je namelijk aantonen dat je deze kosten hebt gemaakt.

    Helemaal aftrekbaar?

    Omdat iedereen moet eten en drinken, zijn deze kosten niet helemaal aftrekbaar. De Belastingdienst geeft je twee opties om het privégedeelte van deze kosten te verwerken.

    1. De eerste €5.600 is niet aftrekbaar. Alles wat je daarboven besteedt is volledig aftrekbaar.
    2. De kosten zijn voor 80% aftrekbaar (73,5% in de VPB) In de praktijk houdt dit in dat je in je aangifte 20% van de consumptiekosten bij je inkomen optelt.

    Vragen?

    Heb je vragen over onze dienst of product?

    Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.