Fiscaal partnerschap, wanneer en waarom?

Fiscaal partnerschap, wanneer en waarom?

Wanneer overweeg je om fiscaal partners te worden en wat komt hierbij kijken? Het heeft belastingtechnisch vooral voordelen, maar het kan ook nadelen hebben. Waar moet je op letten als je samen de aangifte inkomstenbelasting doet?

Wanneer ben je fiscale partners?
Je bent fiscale partners als je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt. Daarnaast ben je ook fiscale partners als je ongetrouwd met iemand samenwoont en aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zoals wanneer je samen een huis hebt gekocht en daarin gaat samenwonen. Maar ook als je allebei meerderjarig bent en samen een notarieel samenlevingscontract hebt afgesloten. Of als je samenwoont en samen een kind krijgt. Als je eenmaal voldoet aan de voorwaarden en je bent dus voor dat jaar fiscale partners, dan kun je er niet voor kiezen om dit niet te zijn.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je halverwege het jaar met iemand trouwt. Je bent dan vanaf dat moment in het jaar fiscale partners. Maar je kan er dan ook voor kiezen om voor dat hele jaar fiscale partners te zijn. Verder kun je meerdere fiscale partners hebben in één jaar, maar niet tegelijk. Als je bijvoorbeeld in een jaar bent gescheiden en daarna met iemand anders een huis koopt en daarin gaat samenwonen. Je kunt er dan voor kiezen om met een van deze twee personen voor het hele jaar als fiscale partner te worden aangemerkt.

Fiscaal partnerschap, wanneer en waarom?

Voor- en nadelen van fiscaal partnerschap
Voor de aangifte inkomstenbelasting biedt het fiscaal partnerschap een aantal voordelen. De belangrijkste hiervan zijn:

  • Je mag aftrekposten vrij verdelen onder elkaar in de aangifte. Zo kan degene die het meest heeft verdiend de kosten aftrekken en daardoor heb je het grootste belastingvoordeel.
  • Je kan mogelijk meer of hogere belastingkortingen krijgen.
  • Over het gezamenlijke privévermogen betaal je samen minder vermogensbelasting.
  • Er zijn ook een paar nadelen aan het doen van de aangifte inkomstenbelasting als fiscale partners. Het meest voorkomende is de verhoging van de drempelbedragen. Deze verhoging is afhankelijk van het inkomen van de twee fiscale partners samen. Dus het drempelbedrag waarboven je moet zitten om in aanmerking te komen voor een bepaalde aftrekpost kan hoger worden, omdat jij samen met jouw partner een hoger inkomen hebt. Hierdoor loop je mogelijk die aftrekpost mis.

    Vragen?

    Heb je vragen over onze dienst of product?

    Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.