Inkomsten uit een sponsoring of fonds, de belastingregels uitgelegd

Inkomsten uit een sponsoring of fonds, de belastingregels uitgelegd

4 april 2021 – leestijd: 4 minuten
Om kunst en cultuur betaalbaar te houden voor iedereen, kunnen kunstenaars, artiesten en andere ondernemers vaak gebruik maken van subsidies, fondsen of sponsoring. Maar hoe verwerk je dit soort geldstromen in je boekhouding en belastingaangifte?

Subsidie, fondsen en sponsoring

Stel je krijgt subsidie voor het maken van je voorstelling of expositie van bijvoorbeeld het Mondriaan Fonds of het KF Heijn Fonds. Dan geef je deze op bij de inkomsten van je onderneming. En wanneer je bijvoorbeeld mensen inhuurt om jouw lichtinstallatie te bouwen of stemacteurs om de voiceover van jouw animatie in te spreken dan geef je dit op als kosten voor je onderneming. Zorg dus dat deze mensen of bedrijven je een factuur sturen, zodat je de kosten kunt aantonen. Omdat er tegenover de subsidie die je ontvangt vaak (net zoveel) kosten gemaakt worden, behaal je hier per saldo geen (of weinig) winst. Je zal hier in de praktijk dus geen inkomstenbelasting over betalen.

Ben je als kunstenaar in de prijzen gevallen bij een wedstrijd en win je prijzengeld of krijg je een toelage of beurs (stipendium) omdat je studeert? Dan behoren deze inkomsten ook tot je belastbaar inkomen en dus bij de inkomsten uit je onderneming. Er is een uitzondering, als je een prijs ontvangt voor je gehele oeuvre is dit onbelast voor de inkomstenbelasting.

Hoe zit het dan met de omzetbelasting (btw)?

Als je een factuur stuurt aan een sponsor, ben je verplicht hier btw over te rekenen. Maar krijg je een gift, dan hoef je hier geen btw over af te dragen. Er is dus een verschil tussen een gift en een sponsoring. Bij een gift staat er geen tegenprestatie tegenover. Bij sponsoring is dat vaak wel het geval, bijvoorbeeld in de vorm van naamsvermelding. Als je subsidie ontvangt hangt het af van de tegenprestatie die je levert. Als je geen tegenprestatie levert, hoef je geen btw af te dragen over de subsidie. Als je wel een tegenprestatie levert ben je verplicht om btw af te dragen over de subsidie-inkomsten.

Wat is een tegenprestatie en wat niet?

Als je eenmalig subsidie van de gemeente krijgt voor het organiseren van een evenement met als voorwaarde dat het evenement in de gemeente plaatsvindt, wordt dit niet als tegenprestatie gezien. Als de hoogte van de subsidie een rechtstreeks verband houdt met de tegenprestatie, wordt dit wel als tegenprestatie gezien. Bijvoorbeeld als je subsidie krijgt per verkocht ticket. Ook als de subsidieverstrekker direct voordeel heeft van de activiteit die je doet, wordt dit als tegenprestatie gezien. Bijvoorbeeld als de subsidieverstrekker een bierbrouwer is die het exclusieve recht heeft om tijdens jouw event bier te verkopen.

Voor prijzengeld en stipendia geldt dat je hier geen omzetbelasting over hoeft af te dragen, omdat je hier geen tegenprestatie voor levert.

Inkomsten uit een sponsoring of fonds, de belastingregels uitgelegd

Crowdfunding

Crowdfunding maakt het mogelijk om nieuwe projecten van de grond te krijgen door geld in te zamelen via je publiek of de crowd. Er zijn drie soorten crowdfunding: lening, gift en product. Van een lening is sprake als je afspreekt het bedrag te gebruiken voor je project en het later terugbetaalt. Dit bedrag is geen onderdeel van je omzet. Van een gift of product is sprake wanneer je het bedrag gebruikt ten behoeve van je project. Bij een gift staat hier geen tegenprestatie tegenover, bij een product wel. Beide worden gezien als inkomsten voor je onderneming.

Btw bij crowdfunding

Over een lening en een gift hoef je geen btw af te dragen. Over een product echter wel. Het komt bij crowdfunding vaak voor dat donateurs een bedrag doneren waar gedeeltelijk een tegenprestatie tegenover staat. Bijvoorbeeld wanneer een donateur €100 doneert en daarvoor als tegenprestatie een gesigneerd fotoboek ontvangt. Normaal gesproken is de prijs van het boek €60. Dat betekent dat €40 van de donatie een gift is en €60 een product. Over €60 moet btw worden afgedragen, €40 is een gift, hier hoeft geen btw over worden afgedragen. De inkomsten uit crowdfunding splits je dan op in giften en producten. Het komt ook voor dat de waarde van de tegenprestatie niet vastligt. Bijvoorbeeld als de donateurs als tegenprestatie een thuisconcert krijgen. In dat geval moet er gekeken worden naar de vergelijkbare prijs in de markt van het thuisconcert. Over dit bedrag moet btw worden afgedragen.

Twijfel je over jouw situatie? Neem dan contact op met je boekhouder.

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.