Wanneer groei je door van eenmanszaak naar bv?

Wanneer groei je door van eenmanszaak naar bv?

7 maart 2023 – leestijd: 4 minuten
Het gaat lekker met je eigen bedrijf: de winst groeit aanzienlijk en misschien heb je inmiddels zelfs personeel in dienst. Je hebt ooit eens ergens gehoord of gelezen dat het op een gegeven moment verstandiger kan zijn een bv te worden, zodat je minder belasting betaalt. Maar hoe zit dat precies?

Aansprakelijkheid

Het grootste voordeel van het omzetten van je eenmanszaak (of een VOF) naar een bv (besloten vennootschap) is de persoonlijke aansprakelijkheid. Wat betekent dit? Als eigenaar van een eenmanszaak ben je volledig persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden van de onderneming en moet je hier bij faillissement persoonlijk voor opdraaien. Hoe groter je bedrijf, hoe groter de financiële gevolgen wanneer het misgaat. Schuldeisers kunnen zich in dat geval ook verhalen op jouw privévermogen. Bij een bv is dat niet het geval. Omdat een bv zijn eigen rechtsvorm is, kunnen schuldeisers jou alleen in uitzonderlijke gevallen privé aansprakelijk stellen voor schulden van de bv.

Wanneer groei je door van eenmanszaak naar bv?

Belastingen

Heb je een eenmanszaak, dan betaal je inkomstenbelasting over de winst uit de onderneming. Als ondernemer heb je, onder bepaalde voorwaarden, recht op een aantal aftrekposten voor de inkomstenbelasting. Denk daarbij aan de starters- en zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de aftrek voor de oudedagsvoorziening. Hierdoor betaal je tot een bepaalde winst minder inkomstenbelasting dan wanneer je in loondienst bent. Blijft je winst groeien, dan zal het op een gegeven moment fiscaal interessanter zijn om een bv op te richten. In het geval van een bv krijg je te maken met zowel de vennootschapsbelasting (belasting over de winst van een bv), inkomstenbelasting (over het salaris in box 1 en over te ontvangen dividenden in box 2) en dividendbelasting (over de uit te keren dividenden).

Voordelen BV

  • Een bv is een rechtsvorm met een beperkte aansprakelijkheid. Met andere woorden: niet jij, maar de bv zelf is aansprakelijk voor eventuele schulden.
  • Je kunt jouw eigendommen en financiële risico’s verdelen over meerdere bv’s via een holding.
  • Het verplichte startkapitaal is niet meer dan 1 eurocent.
  • Het hebben van een bv kan een professionele indruk maken.
  • Nieuwe investeerders kunnen worden aangetrokken via aandelen in de bv.
  • Je betaalt over een winst tot €200.000 ‘slechts’ 19% belasting en is de winst meer dan €200.000, dan ga je 25,8% belasting betalen.

Hoe hoog moet mijn winst zijn om een bv te worden?

Je vraagt je nu waarschijnlijk af: “Hoe hoog moet mijn winst zijn om voor een bv te kiezen?” Hier is geen simpel antwoord op te geven. Het is afhankelijk van jouw type onderneming, het salaris dat je krijgt, hoeveel geld je nodig hebt om in jouw levensonderhoud te voldoen, met welke extra kosten je te maken hebt bij een bv, etcetera. Voor de overstap naar een bv is een winst van €110.000 per jaar een goede richtlijn. Bij zulke hoge winsten is het fiscaal aantrekkelijker om een bv te hebben i.p.v. een eenmanszaak. Houd er wel rekening mee dat je als bv ook hogere kosten hebt. Om een bv op te richten moet je naar een notaris; bij een standaard bv zijn de kosten hiervoor ongeveer €500 tot €1.500. De notaris zorgt vervolgens voor de inschrijving van de bv in het Handelsregister van de KvK. Ook het inschrijven bij de KvK kost meer dan bij een eenmanszaak. Tot slot zullen ook de kosten van een boekhouder hoger zijn dan voor een eenmanszaak.

Founders

Weet je met jouw eenmanszaak een winst van €110.000 per jaar te realiseren en wil je daadwerkelijk doorgroeien naar een bv, bespreek dit dan met jouw boekhouder. Kees de Boekhouder heeft een zusteronderneming, Founders, die zich specifiek richt op bv’s. Daar denken ze graag met je mee over de mogelijkheden. Overweeg je de stap te zetten neem dan vooral contact met hen op!

Wanneer groei je door van eenmanszaak naar bv?

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.