Zelfstandigenaftrek bij 1225 uur, wat houdt dat precies in?

Zelfstandigenaftrek bij 1225 uur, wat houdt dat precies in?

1 maart 2023 – leestijd: 4 minuten
Je hebt er vast wel eens van gehoord, de 1225 urennorm die je als ondernemer graag wilt halen. Maar welke uren dan? En waarom? Dat heeft alles te maken met het urencriterium.

Het urencriterium betekent dat je minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming moet hebben besteed. Als je voldoet aan het urencriterium heb je namelijk recht op een fikse aftrekpost: de zelfstandigenaftrek.

De zelfstandigenaftrek

Als je ondernemer bent en het urencriterium haalt, kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Dit is een aftrekpost van je belastbare winst. In 2024 is deze aftrekpost €3.750. Dat houdt in dat jouw belastbare winst een stuk lager is en je dus minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

De startersaftrek

Ben je een startende ondernemer die het urencriterium haalt? Dan wordt de zelfstandigenaftrek ook nog eens verhoogd met €2.123. Samen met de zelfstandigenaftrek een aftrekpost van €5.873. De startersaftrek mag je maximaal drie keer toepassen in de eerste vijf jaar van je onderneming. Als je dus in het eerste jaar je onderneming combineert met je baan in loondienst en daarom je uren niet haalt, ben je deze aftrekpost dus niet kwijt, maar schuift dit door naar het volgende jaar.

1225 uur

Je moet dus minimaal 1225 uur aan je onderneming besteden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Dit zijn niet alleen de directe uren die je in rekening brengt, maar ook alle overige uren die je aan je onderneming besteedt. Denk hierbij aan het doen van je administratie, het onderhouden van je site, schoonmaken van je kantoor, acquisitie etc.

Zelfstandigenaftrek bij 1225 uur, wat houdt dat precies in?

Het urencriterium is een heel zwart-wit criterium. Als je 1225 uur in je onderneming werkt voldoe je, als dit 1224 uur is niet. In een kalenderjaar moet je dus je uren halen. Als je halverwege het jaar bent begonnen, zal je nog steeds 1225 uur aan je onderneming moeten besteden. Het urencriterium is namelijk niet naar rato (De zelfstandigenaftrek namelijk ook niet).

Urenadministratie

Het is vanuit de Belastingdienst niet verplicht om je uren bij te houden in een urenadministratie, maar als je net op het randje zit, is dat zeker aan te raden! Bij twijfel kan de Belastingdienst namelijk altijd vragen of je kan aantonen of je de uren hebt gehaald. Het beste om dit te doen is met een gedetailleerde urenadministratie.

Als je de uren ruimschoots haalt en dit ook overduidelijk blijkt uit jouw werkzaamheden is het niet noodzakelijk om dit bij te houden. Je kan het dan ook bijvoorbeeld aantonen aan de hand van jouw facturen als je op uurbasis factureert.

Het urencriterium en werken in loondienst

Voor ondernemers die ook in loondienst werken is er nog een aanvullende eis. Je moet dan namelijk meer uren aan je onderneming besteden dan dat je in loondienst werkt. Als je bijvoorbeeld 1400 uur op jaarbasis in loondienst werkt, moet je minimaal 1400 uur aan je onderneming besteden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Met 1225 uur kom je er in dit voorbeeld dus niet aan.

Voor starters geldt deze aanvullende eis overigens niet. Zij hebben met 1225 uur gewoon recht op de zelfstandigen- en startersaftrek.

Zelfstandigenaftrek bij 1225 uur, wat houdt dat precies in?

Zwanger en het urencriterium

Als je zwanger bent en daardoor tijdelijk niet kan ondernemen tellen je uren wel gewoon door alsof je niet zou zijn gestopt met werken. Je mag dan 16 weken die je niet hebt gewerkt gewoon meetellen.

Zelfstandigenaftrek en de toekomst

Het huidige kabinet heeft aangekondigd dat de zelfstandigenaftrek in de komende jaren zal worden afgebouwd naar uiteindelijk €900 in 2027.

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.