Zijn relatiegeschenken aftrekbaar in mijn onderneming?

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar in mijn onderneming?

24 november 2022 – leestijd: 2 minuten
Je wilt mensen met wie je vaak werkt aan het einde van het jaar bedanken met een fles champagne; Je stuurt je bestaande, of nog beter, potentiële klanten een spetterende mok met je logo erop in de hoop op verdere samenwerking. Dit zijn twee voorbeelden van relatiegeschenken die je maakt in het kader van je onderneming.

Helemaal aftrekbaar?

Hoe zakelijk deze kosten ook zijn, je mag ze niet volledig opgeven in je onderneming. Volgens de Belastingdienst zijn dit gemengde kosten: zakelijke kosten met een privékarakter. Net zoals bij de consumptiekosten moet je dus een correctie maken in je aangifte om het privégedeelte te corrigeren. Dit kan op twee manieren:

1. De eerste €5.600 is niet aftrekbaar. Alles wat je daarboven besteedt is volledig aftrekbaar.
2. De kosten zijn voor 80% aftrekbaar (73,5% in de VPB) In de praktijk houdt dit in dat je in je aangifte 20% van de relatiegeschenken bij je inkomen optelt.

En de btw dan?

Of je de btw mag aftrekken bij relatiegeschenken werkt tamelijk omslachtig. In principe mag je de btw in aftrek nemen wanneer je per relatie niet meer dan € 227 uitgeeft aan relatiegeschenken. Wanneer je over dit drempelbedrag heengaat, dan mag je de btw enkel terugvragen bij een relatiegeschenk waarvan de ontvanger zelf de btw ook zou mogen aftrekken.

Voorbeeld:

Stel je stuurt je webdesigner een restaurant bon van € 250. De kosten van de bon zijn hoger dan € 227 en de webdesigner mag de kosten voor een restaurant bezoek zelf niet opgeven als een zakelijke uitgave. De btw is daarmee niet aftrekbaar. Geef je een mooie muis van € 300? (Wat is je webdesigner zonder?) Dan zijn dit kosten die hij zelf ook zakelijk zou kunnen opgeven, dus als jij dit aan hem geeft als relatiegeschenk, mag je de btw van deze kosten wel aftrekken.

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.