Zzp’er worden: stappenplan voor het oprichten van een eenmanszaak

Zzp’er worden: stappenplan voor het oprichten van een eenmanszaak

14 mei 2024 – leestijd: 3 minuten
Denk jij erover om te beginnen als zzp’er? Er komt veel kijken bij het oprichten van een eenmanszaak. Om te voorkomen dat je dingen over het hoofd ziet heeft Kees de Boekhouder een handig stappenplan voor je opgesteld.

#1. Doe onderzoek
Starten als zzp’er doe je niet zomaar. Verken het vakgebied waarin je als zzp’er aan de slag wilt en doe onderzoek naar het ondernemerschap zelf. Wil je ondernemerschap en loondienst combineren, dan moet je uitzoeken welke haken en ogen daaraan zitten.

#2. Schrijf een ondernemingsplan
Het is niet verplicht om een ondernemingsplan te schrijven. Maar door je plannen op papier te zetten maak je alles overzichtelijker voor jezelf en kun je beter inschatten of zzp’er worden genoeg oplevert om van rond te komen.

#3. Kies je bedrijfsnaam
Je bedrijfsnaam moet bij je passen en aansluiten op wat je doet en je met je onderneming wilt uitstralen. Bedenk dat een handelsnaamregistratie bij de KvK niet voorkomt dat een ander met jouw bedrijfsnaam aan de haal gaat. Dit voorkom je alleen met een merkregistratie.

#4. Denk na over je huisstijl
De grafische elementen die de visuele identiteit van je onderneming vormen beïnvloeden hoe mensen jouw bedrijf/merk zien en ervaren en dragen bij aan je herkenbaarheid. Bovendien kun je je hiermee van je concurrenten onderscheiden.

#5. Bepaal je tarieven
Veel zzp’ers werken met een uurtarief, maar bepaalde werkzaamheden lenen zich beter voor een woordtarief, projectprijs, fixed price of resultaatgerichte tarieven. Voor terugkerende diensten zijn abonnementen een optie.

#6. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK)
Maak een afspraak bij de KvK om je eenmanszaak in te schrijven. Voor een KvK-inschrijving betaal je een eenmalige inschrijfvergoeding (€80,10 in 2024). Zodra de inschrijving is afgerond, zal de KvK namens jou aan de Belastingdienst doorgeven dat je een eenmanszaak hebt opgericht. Je ontvangt binnen 14 dagen je btw-ID en omzetbelastingnummer per post. Zelf een btw-nummer aanvragen hoeft dus niet.

#7. Zet je zakelijke administratie op
Vanaf het moment dat je staat ingeschreven ben je officieel ondernemer voor de Belastingdienst. Dit gaat gepaard met een aantal verplichtingen, waaronder het bijhouden van een zakelijke administratie.

#8. Open een zakelijke rekening
Een zakelijke rekening maakt het makkelijker om je zakelijke en persoonlijke transacties gescheiden te houden.

#9. Zorg dat je goed verzekerd bent
Hopelijk hoef je er nooit gebruik van te maken, maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers biedt je wel een vangnet als je door ziekte of een ongeval (tijdelijk) niet kunt werken. Afhankelijk van je vakgebied kan een aansprakelijkheidsverzekering ook het overwegen waard zijn.

#10. Bespaar tijd met een boekhoudprogramma
Een boekhoudprogramma bespaart je veel tijd – tijd die jij dan weer in je zaak kunt steken. Met het boekhoudpakket van Kees de Boekhouder heb je altijd een overzicht van je zakelijke inkomsten en uitgaven, verstuur je facturen en offertes en dien je eenvoudig aangiftes in.

Meer weten?
Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat we je alles kunnen vertellen over onze werkwijze en online boekhoudsoftware.

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.