De voorlopige aanslag

De voorlopige aanslag

1 maart 2023 – leestijd: 3 minuten
Bij veel mensen valt ieder jaar weer een blauwe envelop met een ‘voorlopige aanslag’ op de deurmat. Het gaat vaak om een substantieel bedrag wat niet helemaal te plaatsen is. Hoe komt de Belastingdienst tot dit bedrag? En waarom ontvang je eigenlijk zo’n voorlopige aanslag?

Voorschot

De voorlopige aanslag is eigenlijk niets meer dan een voorschot wat je alvast betaalt aan inkomstenbelasting. Het idee erachter is dat de Belastingdienst alvast een deel aan inkomstenbelasting kan innen. Als je in loondienst werkt betaalt jouw werkgever via de loonheffing ook alvast een deel aan inkomstenbelasting. De Belastingdienst maakt daarom een schatting van jouw situatie, op basis van de aangifte inkomstenbelasting van twee jaar eerder. Dat zijn immers de meest recente gegevens die de Belastingdienst van jou heeft. Is jouw situatie in die twee jaar veranderd, dan is het belangrijk dat de voorlopige aanslag ook wordt aangepast.

Verrekening

De voorlopige aanslag betaal je dus vooruit. In de uiteindelijke aangifte inkomstenbelasting wordt het bedrag dat je reeds hebt betaald via de voorlopige aanslag, verrekend met wat je daadwerkelijk moet betalen. Heb je teveel betaald dan krijg je het restant terug. Blijkt dat je te weinig hebt betaald dan moet je alsnog een deel bijbetalen.

De voorlopige aanslag

Voorlopige aanslag aanvragen

Je kunt gedurende het jaar altijd een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen. En daar kun je ook je voordeel mee doen. Wanneer je aangifte inkomstenbelasting na 1 mei wordt ingediend ga je belastingrente betalen. Zeker als je een hoge winst hebt behaald, en dus een hoog inkomen hebt, kan dat flink oplopen en dat is zonde van je geld. Verwacht je dat het je niet lukt om voor 1 mei jouw aangifte in te dienen, dan kun je dus al een deel aan inkomstenbelasting betalen via een voorlopige aanslag. Afhankelijk van wat er na de verrekening overblijft hoef je dan in elk geval minder of geen belastingrente te betalen.

Heb je box 3 vermogen, dan kijkt de Belastingdienst naar wat je aan vermogen hebt op 1 januari van het jaar. Je betaalt belasting over jouw vermogen als je op die datum boven het heffingsvrije vermogen van 57.000 euro uit komt. Er wordt in dat geval ook gekeken naar je saldo op je privé bankrekening. Je zakelijke rekening blijft hierbij buiten schot. Door aan het einde van het jaar een voorlopige aanslag aan te vragen kun je dus al een flink bedrag aan inkomstenbelasting vooruit betalen. Dit betaal je via een overschrijving van je privérekening. Hierdoor zal jouw vermogen op 1 januari een stuk lager zijn en betaal je minder belasting.

Te ontvangen bedrag

Overigens is het ook mogelijk dat je n.a.v. de voorlopige aanslag een bedrag terugkrijgt. Wanneer je een eigen woning hebt met hypotheek én je in loondienst werkt (en dus al inkomstenbelasting betaalt middels de loonheffing) dan is de kans groot dat je onderaan de streep inkomstenbelasting terugkrijgt. Dat is vooral het gevolg van de hypotheekrente. Wil je dit bedrag gedurende het jaar terug krijgen in plaats van pas nadat jouw aangifte inkomstenbelasting is ingediend, dan kun je ook hiervoor een voorlopige aanslag aanvragen.

Geschreven door: Michiel Brouwer

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.