Belastingrente

Belastingrente

Jouw aangifte inkomstenbelasting is ingediend en drie maanden later ontvang je een belastingaanslag. De te betalen bedragen op die aanslag komen allemaal overeen met wat er in de aangifte stond, behalve dat er misschien nog een extra bedrag bij staat, wat je niet direct kan plaatsen: belastingrente…

Wat is belastingrente?

Belastingrente is een vergoeding die je aan de Belastingdienst betaalt over jouw schuld (de verschuldigde belasting) en dit moet je betalen wanneer de Belastingdienst jou een aanslag met een te betalen bedrag oplegt. Voor eenmanszaken bedraagt de belastingrente voor alle belastingen momenteel 7,5%.

Waarom is er belastingrente?

De belasting die je moet betalen wordt gezien als schuld. Je hebt namelijk beschikking over een geldbedrag, terwijl de Belastingdienst er niet over kan beschikken. Door belastingrente in rekening te brengen, krijgt de Belastingdienst hier een vergoeding voor.

Belastingrente

Wanneer betaal je belastingrente?

Wanneer de belastingdienst belastingrente in rekening brengt is afhankelijk van het belastingmiddel. Zoals gezegd ben je de belasting verschuldigd na afloop van het belastingjaar of tijdvak. Wanneer de rente meter gaat lopen is wisselend:

  • Bij de inkomstenbelasting wordt de belastingrente gerekend vanaf 1 juli na het jaar waarover de aangifte gaat. Als je de aangifte inkomstenbelasting vóór 1 mei indient wordt er geen belastingrente in rekening gebracht.
  • Bij de omzetbelasting voorkom je belastingrente als een eventuele suppletie of correctie vóór 1 april is ingediend. Wordt deze later ingediend, dan wordt de rente vanaf 1 januari van dat jaar gerekend.

Verder wordt er ook belastingrente in rekening gebracht als je wel op tijd aangifte hebt gedaan, maar niet hebt betaald.

Hoe voorkom je belastingrente?

Zoals gezegd betaal je geen belastingrente als je aangifte voor een bepaalde datum doet. Alleen is dat niet altijd mogelijk. Een andere manier om belastingrente te voorkomen is door middel van een voorlopige aanslag. Je betaalt dan door middel van een schatting van je winst al gedurende het jaar de belasting. Het bedrag dat je hebt betaald met je voorlopige aanslag zal uiteindelijk worden verrekend met het bedrag dat je daadwerkelijk verschuldigd bent aan inkomstenbelasting. Afhankelijk van hoe goed jouw schatting was, zal er een klein bedrag te verrekenen zijn en is de belastingrente daarover ook te verwaarlozen.

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.