Ondernemerschap en loondienst combineren

Ondernemerschap en loondienst combineren

11 januari 2023 – leestijd: 4 minuten
Misschien is je onderneming nog niet helemaal van de grond gekomen en kies je er daarom voor om er een (bij)baan in loondienst bij te zoeken. Of misschien ben je al langere tijd in vaste dienst en heb je juist de ambitie om zzp’er te worden. Er kunnen verschillende redenen zijn om het ondernemerschap te combineren met een loondienstverband. Hier moet je op letten.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Zodra je met jouw onderneming ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, ben je in de meeste gevallen verplicht om aangifte omzetbelasting, ofwel btw-aangifte, te doen. Maar dit betekent niet automatisch dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Hiervoor moet je namelijk voldoen aan een aantal eisen, zoals:

  • Je maakt winst of je verwacht winst te gaan maken.
  • Je loopt risico’s, bijvoorbeeld als je opdrachtgevers niet betalen.
  • Je bent zelf aansprakelijk voor eventuele schulden.
  • Je hebt meerdere (minstens drie) opdrachtgevers.
  • Je treedt naar buiten als ondernemer, bijvoorbeeld door middel van een website.
Ondernemerschap en loondienst combineren

Omdat iedere situatie anders is, heeft de Belastingdienst een online check gemaakt. Want ook al voldoe je niet aan de bovenstaande eisen, dan kun je nog steeds als ondernemer voor de inkomstenbelasting worden gezien.

Door de check te doen kun je nagaan of je inderdaad ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Het kan ook zijn dat je gewoon aangifte inkomstenbelasting moet doen als particulier. Als jouw check uitkomt op de tweede situatie, dan geef je de eventuele winst uit jouw onderneming aan als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Je bent dan ook niet verplicht om bijvoorbeeld een jaarrekening op te stellen.

Aftrekposten

Maar wat maakt een winstaangifte nou anders dan een aangifte inkomstenbelasting als particulier? Als de Belastingdienst jou ziet als ondernemer heb jij recht op een aantal aftrekposten. Dit is de zelfstandigenaftrek (eventueel opgehoogd met de startersaftrek) en de mkb-winstvrijstelling. Dit betekent dat jij over een gedeelte van je winst geen belasting hoeft af te dragen.

Om de zelfstandigenaftrek te mogen toepassen moet je voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar. Heb je inmiddels vastgesteld dat jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en doe je een winstaangifte? Dan heb je automatisch recht op de mkb-winstvrijstelling. Je hoeft dan over 14% van jouw winst geen belasting te betalen.

Onder de streep kan dit je een hoop voordeel opleveren. Maar haal jij doordat je ook in loondienst bent het urencriterium niet, of voldoe je daardoor niet aan de eisen van het ondernemerschap? Dan moet je er rekening mee houden dat je veel meer belasting moet betalen over winst.

Ondernemerschap en loondienst combineren

Waar moet je nog meer op letten?

Om te bepalen hoeveel inkomstenbelasting jij moet betalen, gooit de Belastingdienst al jouw inkomen op een grote hoop. Over dit totaal wordt dan berekend hoeveel belasting jij verschuldigd bent. Kom je door jouw extra inkomsten boven een bepaalde drempel uit? Dan kom je in het toptarief terecht en betaal je over dit inkomen een stuk meer belasting. In 2023 ligt deze grens op €73.031.

Natuurlijk is er nog van alles om rekening mee te houden. Wil je in je onderneming ongeveer dezelfde werkzaamheden gaan uitvoeren als je in loondienst doet? Check dan of er in je contract geen concurrentiebeding is opgenomen. Laat je verder informeren over bijvoorbeeld benodigde verzekeringen en een aanvullend pensioen, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt als ondernemer.

Keep in mind

Freelancen naast je dienstverband zal waarschijnlijk betekenen dat je veelal ‘s avonds en in het weekend aan het werk bent in je onderneming. Je wilt je eigen klanten natuurlijk op tijd voorzien van jouw product of dienst. Hard werken dus, maar misschien haal je op deze manier wel die ene droomklus binnen waardoor je nog verder kan groeien!

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.