Studiekosten – zakelijk of privé?

Studiekosten – zakelijk of privé?

4 april 2023 – leestijd: 4 minuten
Je onderneming loopt op rolletjes en je hebt het voornemen om je vakkennis te verbreden door het volgen van een cursus of studie. Of je wilt juist een studie volgen om een compleet andere richting in te slaan. Mag je deze kosten dan zomaar opgeven in je boekhouding? Moet je rekening houden met bepaalde regels?

Zakelijke studiekosten

De Belastingdienst zegt dat alle kosten die je maakt in het zakelijk belang van jouw onderneming, aftrekbaar zijn van je winst. Ben jij dus fotograaf en volg je een cursus voor het bewerken van foto’s, dan is dit in het belang van jouw onderneming. Het product dat je aanbiedt, wordt hier tenslotte beter van. En ook als yogadocent ben je waarschijnlijk continu bezig om jouw kennis op peil te houden, door middel van trainingen en scholing.

Studiekosten die je maakt om jouw vakkennis up-to-date te houden, mag je dus opgeven als zakelijke kosten in de boekhouding. Hierin zijn weinig beperkingen, zolang de kosten noodzakelijk zijn voor de studie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Cursus- of lesgeld
  • Studieboeken of software
  • Verplichte materialen
  • Reiskosten en eventuele verblijfkosten
Studiekosten – zakelijk of privé?

Ook de btw over deze kosten mag je aftrekken in de aangifte omzetbelasting. Daarnaast mag je de zakelijke studie-uren meetellen voor het urencriterium, dat je moet behalen voor de ondernemersaftrek. Een mooie regeling dus om zowel jouw kennis en onderneming te laten groeien en je belastbare winst te verlagen.

Studiekosten voor je persoonlijke ontwikkeling

Maar wat nou als je yogadocent bent en een cursus fotografie volgt? Dan ziet de Belastingdienst het cursusgeld dat je betaalt, niet als zakelijke kosten. Ook niet als je na afloop van de yogales jouw deelnemers op de gevoelige plaat vastlegt. Dit zijn kosten die je maakt voor je persoonlijke ontwikkeling. Hierin wordt nog onderscheid gemaakt of dit bedoeld is voor een hobby, of voor jouw toekomstige beroep.

Kosten die je maakt voor een hobby, zal je uit eigen zak moeten betalen. Zijn de studiekosten voor jouw toekomstige beroep of functie, dan kun je er misschien nog iets mee in de aangifte inkomstenbelasting.

Studiekosten – zakelijk of privé?

STAP wordt SLIM

Afgelopen jaar besloot het kabinet om de STAP-regeling per 2024 te beëindigen. Behalve de kritiek had het kabinet ook te maken met een miljardengat in de begroting. Het nieuws dat de STAP-regeling stopt, kon ook op de nodige kritiek rekenen. Volgens opleiders lukte het de overheid met deze subsidie eindelijk om mensen te stimuleren om te gaan leren.

Door het stopzetten van het STAP-budget is er nu meer geld beschikbaar voor een ander subsidiepotje, namelijk de SLIM-regeling. SLIM staat voor Stimulering leren en ontwikkeling in het MKB en heeft tot doel de ‘leercultuur binnen een onderneming te bevorderen’. Vanaf 2024 is er een voorziening voor individuele scholing, dus speciaal voor zzp’ers.

Het tijdvak voor het aanvragen van de SLIM-subsidie loopt van 1 maart 09.00 uur tot 30 maart 17.00 uur. Aanvragen kan via het subsidieportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Op de site van het ministerie vind je een stappenplan voor het indienen van een SLIM-aanvraag.

Grijs gebied

Je kunt verschillende redenen hebben om een cursus of studie te volgen. Soms is het lastig te bepalen of dit zakelijk is of niet. In het geval van studiekosten is er zeker sprake van een grijs gebied. Als je twijfelt of de studiekosten in jouw geval zakelijk of privé zijn, neem dan even contact op met de Belastingdienst of je boekhouder voordat je met je neus in de studieboeken duikt.

Geschreven door: Sanne Paaij

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.