Fiets op de zaak, eenvoudig te regelen

Fiets op de zaak, eenvoudig te regelen

3 december 2020 – leestijd: 3 minuten
Met je eenmanszaak of vof een fiets kopen en deze zakelijk rijden kan voordelig zijn en is eenvoudig te regelen. Waar je rekening mee moet houden lees je in deze blog.

Wat is het voordeel? Alle kosten, zoals de kosten voor aankoop, reparatie en vervanging van onderdelen, kun je opgeven als zakelijke uitgaven. Wat zijn de nadelen? Je moet het goed verwerken in jouw administratie en je hebt te maken met een bijtelling voor het privégebruik. Waar moet je rekening mee houden?

Aankoop
Belangrijk is om je te realiseren dat je de nieuwe fiets alleen op de zaak kan zetten als je deze minimaal 10% zakelijk gaat gebruiken. Zet je je fiets op de zaak, zorg dan dat je de factuur op naam van je onderneming zet en dat je deze factuur toevoegt aan je administratie.

Btw
De btw op de fietskosten krijg je terug, zoals bij de aanschaf van de fiets of als je bijvoorbeeld een band laat plakken. Logisch, het is immers een gewone zakelijke uitgave. Als je de fiets echter ook privé gebruikt, dan mag je alleen de btw van het zakelijke deel terugvragen. Bij aanschaf schat je in voor welk percentage je de fiets privé en voor welk percentage je de fiets zakelijk gebruikt. Dus bijvoorbeeld: 60% zakelijk, 40% privé. In dit geval vraag je 60% van de btw terug. Aan het eind van het jaar ga je na of de inschatting van het zakelijk gebruik correct is geweest en als het afwijkt maak je een correctie.

Inkomstenbelasting
Omdat je meer kosten maakt, zal je winst dalen en betaal je dus minder belasting. Als de fiets duurder is dan 450 euro exclusief btw, wordt het een investering.

Ook heb je eventueel recht op de kleinschaligheidsaftrek (als je in een jaar voor meer dan 2.801 euro exclusief btw investeert, krijg je een extra aftrek van 28% over het geïnvesteerde bedrag).

Daarnaast heb je misschien recht op de MIA. De MIA is de milieu-investeringsaftrek. Hier heb je eventueel recht op bij de aankoop van een speed pedelec of een elektrische bakfiets. Vraag bij je boekhouder na of je bij aankoop van een van deze twee in aanmerking komt voor de MIA.

Fiets op de zaak, eenvoudig te regelen

Bijtelling
Ga je een fiets op de zaak ook privé gebruiken, dan is er voor de inkomstenbelasting sprake van een bijtelling voor het privégebruik. Net zoals dat ook bij een auto van de zaak gebruikelijk is. De bijtelling voor een fiets op de zaak bedraagt 7% van de consumentenprijs (incl. btw). De bijtelling wordt bij je winst opgeteld.

Fiets privé houden
Je kan er ook voor kiezen de fiets niet op de zaak te zetten en gewoon privé te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je een oude fiets koopt van een paar tientjes, omdat het dan niet veel voordeel oplevert als je deze op de zaak zet. Houd je de fiets privé, dan kun je de zakelijke kilometers die je maakt meenemen in een kilometer-registratie. Per zakelijke kilometer mag je € 0,23 opgeven bij de kosten. Dit werkt hetzelfde als bij een auto die je privé hebt en af en toe zakelijk gebruikt.

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.