Wanneer is een uitgave een investering? En wat houdt dat precies in?

Wanneer is een uitgave een investering? En wat houdt dat precies in?

23 oktober 2022 – leestijd: 2 minuten
Je business gaat lekker! Hoog tijd om er goed in te investeren. Je stopt er natuurlijk je tijd in, misschien volg je wel een cursus om nóg beter te worden of koop je de nieuwste MacBook. Maar wat is een investering eigenlijk? En zitten er nog voor- of nadelen aan als een uitgave een investering is?

Wat is een investering
Een investering is een uitgave aan een ‘bedrijfsmiddel’, dat langer dan ‘een productieproces’ meegaat in je onderneming én meer heeft gekost dan € 450 exclusief btw. Bij een bedrijfsmiddel moet je denken aan iets dat je in je onderneming gebruikt om je werkzaamheden uit te voeren. Vaak is dit een tastbaar object, zoals bijvoorbeeld een naaimachine voor een naaiatelier of een laptop voor een designer. Je hoeft het niet altijd aan te kunnen raken; voor een webshop kan een website ook een bedrijfsmiddel zijn. Wat bijvoorbeeld geen bedrijfsmiddel is, is een opleiding die je voor je onderneming volgt. Een opleiding verbetert misschien jouw skills, maar je gebruikt deze niet dagelijks om jouw onderneming draaiende te houden.

Wat is een productieproces?
Als ezelsbruggetje kan je aanhouden dat de investering langer in je onderneming mee moet gaan dan een jaar. De laptop is een investering, omdat je deze voor langere tijd in je onderneming gebruikt. Koopt een interieurdesigner een dure bank voor een klant, dan gaat deze bank maar één productie mee. De bank hoort immers bij de klus. Komt de bank in zijn etalage te staan dan is het wel een investering, omdat de bank nu voor langere tijd in de onderneming blijft.

Afschrijven over een investering
Je uitgave blijkt een investering te zijn. Dit betekent dat je maximaal 20% van de uitgave per jaar mag opgeven. De investering wordt dan gespreid over minimaal 5 jaar. Je kunt ervoor kiezen om over 10 jaar af te schrijven, maar je kunt er in principe geen 3 jaar van maken. Als startende ondernemer die recht heeft op de startersaftrek, mag dit overigens wel! Gedurende 5 jaar wordt je winst dus lager door de MacBook, wat ervoor zorgt dat je minder Inkomstenbelasting betaalt. Dit is een voordeel als je in de toekomst meer winst verwacht. Dan kan je deze kosten goed gebruiken. Het is een nadeel als je liever je winst zo laag mogelijk wilt houden in het jaar waarin je de uitgave doet. Afschrijven is trouwens alleen van belang voor de Inkomstenbelasting; de btw op de uitgave vorder je namelijk wel gewoon in één keer terug.

Zijn er nog andere voordelen?
Als je in een jaar voor meer dan € 2.601 investeert in je onderneming, kun je mogelijk aanspraak maken op de KIA (Investeringsaftrek). Dit betekent dat je 28% van het totale investeringsbedrag extra mag aftrekken van je winst. Kom je tegen het eind van het jaar bijna aan dit bedrag, dan kan het dus interessant zijn om nog een investering te doen!

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.