Wanneer is een uitgave een investering? En wat houdt dat precies in?

Je business gaat lekker! Hoog tijd om er goed in te investeren. Je stopt er natuurlijk je tijd in, misschien volg je wel een cursus om nóg beter te worden of koop je de nieuwste Macbook. Maar wat is een investering eigenlijk? En zitten er nog voor of nadelen aan als een uitgave een investering is?

Wat is een investering?

Een investering is een uitgave aan een ‘bedrijfsmiddel’, dat langer dan ‘een productieproces’ meegaat in je onderneming en meer heeft gekost dan € 450 exclusief btw.

Bij een bedrijfsmiddel moet je denken aan iets dat je in je onderneming gebruikt om je werkzaamheden uit te voeren. Vaak is dit een tastbaar object. Denk bijvoorbeeld aan een naaimachine voor een naaiatelier of een laptop voor een designer. Je hoeft het niet altijd aan te kunnen raken, voor een webshop zou een website ook een bedrijfsmiddel kunnen zijn. Wat bijvoorbeeld geen bedrijfsmiddel is, is een opleiding die je voor je onderneming hebt gevolgd. Een opleiding heeft misschien jouw skills verbeterd, maar je gebruikt de opleiding zelf niet dagelijks om jouw onderneming draaiende te houden.

Wat is een productieproces? Als ezelsbruggetje kan je aanhouden dat de investering langer in je onderneming mee moet gaan dan een jaar. De laptop is een investering, omdat je langere tijd je onderneming met deze investering draait. Koopt een interieur designer een dure bank voor een klant, dan gaat deze bank maar een productie mee. De bank hoort immers bij de klus. Zou hij de bank houden en in de etalage zetten, dan is het wel een investering, omdat de bank nu wel langere tijd in de onderneming blijft.

Wat zijn de gevolgen? Afschrijven over een investering

Je uitgave blijkt een investering te zijn. Wat betekent dat nou precies? Dit betekent dat je maximaal 20% van de uitgave per jaar mag opgeven. De investering wordt dan gespreid over minimaal 5 jaar. Je kunt er ook voor kiezen om over 10 jaar af te schrijven, maar je kunt er geen 3 jaar van maken. 5 jaar is dus het minimum. Gedurende vijf jaar wordt je winst dus lager door de MacBook, wat er voor zorgt dat je minder Inkomstenbelasting betaalt. Overigens krijg je de btw wel in een keer terug, afschrijven is alleen van belang voor de Inkomstenbelasting.

Dit is dus een voordeel als je in de toekomst meer winst verwacht. Dan kan je de kosten later goed gebruiken. Het is een nadeel als je liever je winst zo laag mogelijk wil houden in het jaar waarin je de uitgave doet. Is een uitgave geen investering (bijvoorbeeld die opleiding) dan zou je 100% van de uitgave opgeven in dit jaar.

Is er nog een voordeel als mijn uitgave een investering is? De KIA

Mijn uitgave is een investering. Is er nog een ander voordeel? Zeker! Dat is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, of de KIA. Wanneer je in een jaar meer dan € 2300 aan investeringen hebt krijg je een extra aftrekpost. Dat is 28% van het geïnvesteerde bedrag. Kom je tegen het eind van het jaar bijna aan dit bedrag, dan kan het interessant zijn om nog een investering te doen.