Online boekhoudtool vs. real life boekhouder: dit moet je weten

Online boekhoudtool vs. real life boekhouder: dit moet je weten

Geschreven door Chayah Monteban
DIY-tools zijn relatief goedkoop en hebben handige features om je boekhouding up-to-date te houden. Maar wat is dan de meerwaarde van de boekhouder?

Of het ondernemen je nu in het bloed zit- of dat het je meer moeite kost, het bijhouden van je administratie blijft voor velen een noodzakelijk kwaad. En wettelijk verplicht, dat ook nog. Gelukkig zijn er online tools waarmee je je administratie kunt structureren en het overzicht kunt bewaren, geen gepriegel meer met excel en kwijtgeraakte bonnetjes. De DIY-tools zijn relatief goedkoop en hebben handige features om je boekhouding up-to-date te houden. Maar wat is dan de meerwaarde van de boekhouder?

Robot vs. Man met bril

Kortgezegd is het verschil tussen een DIY-tool en een boekhouder het volgende: een tool structureert je cijfers en een boekhouder interpreteert en verwerkt je cijfers voor een juiste aangifte. In een boekhoudtool komen vaak de volgende functionaliteiten voor: je verstuurt er je facturen en verwerkt je bonnetjes, er is vaak een bankkoppeling en een functionaliteit om je uren bij te houden. Je krijgt een financieel overzicht en het bedrag van de btw-aangifte wordt voor je klaargezet. Het systeem is afhankelijk van wat jij invoert en voert dus geen controles uit. Een boekhouder kijkt met je mee, corrigeert waar nodig, interpreteert je cijfers, kan een bezwaarschrift voor je schrijven, stelt je jaarrekening op en je verlies- en winstrekening, geeft inhoudelijk advies en doet ook je aangifte inkomstenbelasting.

Online boekhoudtool vs. real life boekhouder: dit moet je weten

Zelf doen? Kennis van zaken is key

Ben jij gezegend met een stukje boekhoudkundige kennis, dan heb je je kosten juist gecategoriseerd en de btw-regels begrepen en toegepast. Denk bijvoorbeeld aan de kleineondernemersregeling (KOR). Ook ken je de regels en wetten die nodig zijn voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting, denk aan de zelfstandigenaftrek, de privéonttrekking en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. In een handomdraai maak je de juiste journaalposten. En ben je zo gifted dat je zelfs een winst- en verliesrekening en een jaarrekening kan opstellen? Congrats, je kan door voor boekhouder!

Krijg je klamme handjes van bovenstaande termen, dan zal je, net als ongeveer driekwart van de gebruikers van DIY-pakketten, alsnog een boekhouder inschakelen.

Tijd is geld

Oké, je kiest ervoor om op je boekhoudkosten te besparen en neemt een abonnement op een DIY-pakket. Maak dan een berekening waarin je jouw uurtarief (of vrijetijdstarief) vermenigvuldigt met de uren die je maandelijks spendeert aan je boekhouding. De hoogte van dit bedrag kan je motiveren beter te worden in boekhouding- of besluiten om het uit handen te geven.

Waar je ook op moet letten

Vraag jezelf af of je gedisciplineerd bent en accuraat- ben je in staat gemaakte fouten op te sporen en op te lossen? En, terwijl je onderneming groeit, groeit ook de complexiteit van je boekhouding. Overweeg of de tijd die je stopt in het doen van je eigen boekhouding dan nog opweegt tegen de kosten die je ermee wilde besparen.

Ten slotte

Misschien illustreert een voorbeeld het verschil tussen een boekhouder en een DIY-systeem het beste. Stel: je muur in de huiskamer moet gestuukt worden. Je kan dit zelf doen of huurt een stukadoor in. Wanneer je geen expertise hebt op het gebied van stuken en je wilt de klus zelf klaren, dan zal je je moeten verdiepen in het vak. Wie weet heb je aanleg. Misschien voert frustratie de boventoon. Dan is de vraag of de muur net zo strak wordt als je gewild had, en of je er niet alsnog een stukadoor bij haalt. De hele klus kost je tijd, energie en wellicht meer geld dan verwacht. Samengevat neemt een boekhouder je werk uit handen en laat jou doen waar jij het beste in bent.

Tekst geschreven door: Chayah Monteban

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.