Profiles: Studio 34 South – Interior Architecture en Design Studio

Profiles: Studio 34 South – Interior Architecture en Design Studio

Geschreven door Georgia Kareola (not a pipe)
Elke paar weken brengen wij een van onze profiles in beeld met inspirerende ondernemers en kunstenaars. Deze week: Studio 34 South.

Studio 34 South is een Interior Architecture en Design Studio in Amsterdam, anderhalf jaar geleden opgezet door de Australische Samantha Ellinson en Chechi Valentine uit Buenos Aires. We spraken met hen over de overgang van loondienst naar eigen baas, over de synergie van samenwerken en over wat hun ontwerpen bijzonder maakt.

Samantha:

Mijn carrière als interieurarchitect begon in Australië, voordat ik naar Amsterdam verhuisde. Hier werkte ik eerst een paar jaar voor een internationaal bedrijf, daarna voor een lokaal agentschap. Ik wilde altijd al voor mezelf werken, en op een gegeven moment werd het moeilijker om in loondienst te blijven, dan om de sprong te wagen.

Uiteraard gaat het runnen van je eigen studio gepaard met ups en downs, maar ik zou niets anders meer willen.

De link, Mr. Frank

Toen ik drie jaar geleden begon met freelancen, werd het eigenlijk al snel druk. In deze periode huurde ik een bureau bij Mr. Frank (een Filmproductie-bureau op de Brouwersgracht). Toen ik op een dag met de eigenaar, Miguel Texeira, praatte, vroeg ik hem hoe hij het vond om samen te werken met een partner. Hij zij meteen: “Je moet Chechi ontmoeten, ik denk dat jullie het goed kunnen vinden met elkaar.” Ook zei hij dat het voor hem veel beter was om samen te werken: je groeit sneller en het is leuker.

Chechi: Terwijl dit gebeurde, werkte ik nog voor een studio en ik was er eigenlijk niet mee bezig, om voor mezelf te beginnen. Ik was goed bevriend met Miguel en hij stond erop dat ik Samantha ontmoette.

Uiteindelijk organiseerden we een professionele blind-date.

Profiles: Studio 34 South – Interior Architecture en Design Studio

Van professionele blind-date naar het runnen van een studio

Chechi: De meeting met Samantha plantte zeker een zaadje. Het zette me aan het denken over een ander scenario. Sam vertelde me dat ze veel werk had en wel wat hulp kon gebruiken. Ik werkte vier dagen per week op dat moment en begon haar één dag per week te helpen, zodat zij een groot project kon aannemen.

Ik was direct heel enthousiast over het werk dat we samen deden en het zorgde ervoor dat ik steeds enthousiaster werd over de gedachte: wat als ik wél mijn baan opzeg en kijk wat er gebeurt? Op een gegeven moment dacht ik: let’s just do it!

We runnen de studio nu zo’n 1,5 jaar en het is wonderbaarlijk fantastisch; we vullen elkaar heel goed aan. Het werk wordt op een natuurlijke manier verdeeld, vaak zonder te overleggen en het werkproces voelt organisch.

Het beste aan het runnen van je eigen studio, is dat je zelf aan het roer staat. In ons vakgebied, werk je voornamelijk voor opdrachtgevers. Wanneer je bij een studio werkt, onderhoudt de eigenaar vaak die relatie. Hij of zij bepaalt uiteindelijk ook wat er gebeurd en wanneer. Ik vind het heel prettig om zelf met de klant te praten en beslissingen te kunnen nemen over de ontwerpen en uitvoering. Ik voel me hierdoor ook veel zelfverzekerder over mijn werk.

Pompen & Verlouw – een restaurant in een omgebouwde garage uit de jaren ’30

Samantha: Een van de hoogtepunten van de afgelopen 1,5 jaar was het werk dat we gedaan hebben voor Pompen & Verlouw (een restaurant in Den Bosch, in een omgebouwde garage uit de jaren ’30).

Dit was het eerste ontwerp waarbij ik voelde dat het daadwerkelijk van ons was, met onze eigen, unieke stijl. Vaak verwateren dingen in het bouwproces; mensen gaan voor een goedkopere leverancier of veranderen materialen. Hier was alles precies zoals we het hadden bedacht.

Profiles: Studio 34 South – Interior Architecture en Design Studio
Profiles: Studio 34 South – Interior Architecture en Design Studio

Chechi:

Het gebouw was helemaal kaal toen we begonnen; we hebben alles gerenoveerd. Het was belangrijk voor ons om het DNA intact te laten. We wilden de architectonische elementen gebruiken om de bezoekers eraan te herinneren waar ze zijn. Het houten blad van de bar, bijvoorbeeld, doet denken aan het stuur van een auto uit de jaren ’50. We wilden de geschiedenis van het pand terug brengen in de details.

Door al deze gedetailleerde overwegingen, won het gebouw de Kring Vrienden prijs voor het behouden van de authenticiteit van een openbaar monument. Over het algemeen heeft ons werk een sterke conceptuele focus. We genieten ervan om een plan te schrijven en na te denken over de kleinste details.

Sky is the limit

Samantha: We zijn natuurlijk nog in de beginfase van onze studio, maar tot nu toe hebben we veel geluk gehad met de projecten die onze kant op kwamen. We hebben net een prachtig woonhuis ingericht in Amsterdam Oost en we zijn heel dankbaar voor ons netwerk van ex-collega’s en vrienden, waar ook af en toe werk uit voortkomt.

In de nabije toekomst willen we zowel meer lokale als internationale projecten opzetten. Wellicht dat we op een dag uitbreiden naar Australië; daar is nog veel werk te doen.

Instagram: Studio 34 South
Website: www.studio34south.com

Tekst geschreven door: Georgia Kareola (not a pipe)

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.