Update noodpakket voor ondernemers

Update noodpakket voor ondernemers

In maart 2020 trof de overheid een aantal maatregelen rondom het coronavirus. Deze maatregelen waren er om te zorgen dat ondernemers niet acuut in de problemen kwamen. Inmiddels zijn veel van deze regelingen stopgezet. Hoe zit het nu met al deze maatregelen en waar heb je (nog) recht op? We zetten ze voor je op een rijtje.

TOZO

De TOZO is sinds 1 oktober 2021 gesloten. Dit betekent dat deze tegemoetkoming niet meer aan te vragen is. Als alternatief voor de TOZO kun je als zelfstandige een aanvraag doen voor bijstand van zelfstandigen (Bbz).

Moet je (een gedeelte van) de TOZO terugbetalen? De start van de verplichte aflossing begon op 1 juli 2022. De looptijd van het aflossen is 6 jaar.

Bbz

Of je als zelfstandige recht hebt op een Bbz-uitkering is afhankelijk van je situatie. Voor iedere situatie gelden namelijk andere voorwaarden. Met de Bbz-check kun je kijken of je hiervoor in aanmerking komt. De Bbz-uitkering vraag je aan bij je gemeente.

TOGS

Inmiddels is het niet meer mogelijk om de TOGS aan te vragen. Deze tegemoetkoming was beschikbaar van 27 maart tot en met 26 juni van dit jaar. De TOGS was bedoeld voor ondernemers (in specifieke branches) die door de overheidsmaatregelen inkomsten misliepen.

TVL

De Tegemoetkoming Vaste Lasten is niet meer van kracht. Bedrijven met minder dan 250 medewerkers konden een subsidie krijgen voor hun vaste lasten, zoals huur, onderhoud en verzekeringen: TVL-subsidie.

Zelfstandigenaftrek

Voor het gebruik van de zelfstandigenaftrek moet je voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat je minstens 1225 uren per kalenderjaar moet hebben besteed aan je onderneming. Door de coronacrisis kon het zijn dat opdrachten of afspraken niet doorgingen en je daardoor niet meer aan dit urencriterium kwam. Om dit te voorkomen is voor 2021 het urencriterium versoepeld. In de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 mag je ervan uitgaan dat je 24 uur per week hebt besteed aan je onderneming. Meer over deze versoepeling vind je hier.

NOW

De NOW-regeling was een tegemoetkoming in de loonkosten voor ondernemers met personeel. Deze regeling is inmiddels niet meer van kracht.

Bijzonder uitstel betaling belasting

Als je als zzp’er in betalingsproblemen kwam door de coronacrisis, kon je de Belastingdienst vragen om verlening van bijzonder uitstel van betaling. Sinds 1 oktober 2022 moet iedereen die van deze regeling gebruik heeft gemaakt de opgebouwde schuld terugbetalen. Dit gaat door middel van een betalingsregeling over een periode van maximaal 5 jaar.

Heb je bijzonder uitstel van betaling gekregen? Dan heb je inmiddels bericht gekregen van de Belastingdienst met het verzoek dit terug te gaan betalen.

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.