Ciro Duclos en zijn eerste solo expositie ‘I Heard Corn Was Purple Once’

Ciro Duclos en zijn eerste solo expositie ‘I Heard Corn Was Purple Once’

Geschreven door Mirla Klijn
Het Eigen Baas Bier van Kees de Boekhouder staat weer koud op een inspirerende spot in Amsterdam! This month’s boost: ‘I Heard Corn Was Purple Once’ van kunstenaar Ciro Duclos. Te zien op 5, 6 en 7 maart in de Kunst Kapel in Amsterdam.

I Heard Corn Was Purple Once

Op deze expositie is een grote rol weg gelegd voor Ciro’s gemengde culturele achtergrond. Met een Peruaanse vader en een Nederlandse moeder vroeg hij zich vaak af waar zijn kijk op de wereld vandaan kwam. Na een lange reis door Peru vielen de dingen op zijn plek en wilde hij zijn observaties in beeld brengen door middel van een zelfstandig georganiseerde tentoonstelling.

Ciro speelt met het verwachtingspatroon van bezoekers door alledaagse objecten op de proef te stellen en ze in een andere context te plaatsen. Was mais wel altijd geel en wat weet je er eigenlijk van? Valt er iets te ontdekken aan een cirkelzaag die een cirkelzaag zaagt? Wat is de betekenis van de zon in dit alles? Ciro wil met zijn werk een dialoog starten rond deze vragen, een oefening in kijken zou je het kunnen noemen. De grenzen van wat we waarnemen, en hoe dat is beïnvloed door onze opvoeding, cultuur of andere omgevingsfactoren, worden tegen het licht gehouden. Door het zorgvuldig plaatsen van zijn werk in de Kunst Kapel creëert Ciro een wereld waarmee hij een desoriënterend maar fascinerend verhaal vertelt.

Het openingsritueel, waar ook Ciro’s vader (77 jaar) als professioneel danser een speciale performance geeft, wordt begeleid door de hypnotiserende muziek van Vanessa Amara.

Ciro Duclos en zijn eerste solo expositie ‘I Heard Corn Was Purple Once’

Over Ciro Duclos

Ciro Duclos (1991) is een Nederlandse kunstenaar met een fascinatie voor onbeduidende materialen, alledaagse objecten en ruimtebeleving. Hij studeerde in 2015 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag waarna hij meteen eigen werk ging produceren.

Ciro’s liefde voor materialen die ‘niet willen’ zoals beton, glas en marmer, en het onderzoek naar de eigenschappen en (on)mogelijkheden ervan, ligt vrijwel altijd aan de basis van zijn uiteindelijke werk. Door te spelen met perspectief en reflectie beïnvloedt hij de ervaring van tijd en ruimte. Wat neem je waar en waar ligt de grens tussen werkelijkheid en verbeelding?

Ciro is medeoprichter van het kunstenaarscollectief Studio INDEBT, een multidisciplinair research studio waarmee hij onder andere in atelier- en galerie ruimte Paradijsplein 1 talloze exposities en kunstuitingen organiseerde. In 2018 ontving Ciro de werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds waarmee hij werk toonde tijdens Art Rotterdam 2020. In 2019 exposeerde hij tijdens de groepstentoonstelling Influencing the Influencer in de Torch Gallery. Zijn werk bevindt zich in de collecties van het Stedelijk Museum Den Bosch en stichting OKA.

I Heard Corn Was Purple Once

Expositie van Ciro Duclos
5, 6 en 7 maart 2020

Kunst Kapel
Pr. Irenestraat 21, Amsterdam

Website: ciroduclos.com
Instagram: ciro.duclos

Tekst geschreven door: Mirla Klijn

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.