De beste spots voor freelancers in Utrecht

De beste spots voor freelancers in Utrecht

Geschreven door Sidney Steinmann
Thuiswerken is actueler dan ooit. Maar soms komt het totaal niet uit om thuis te werken. Daarom hier de beste locaties in Utrecht waar je welkom bent als zzp’er.

Thuiswerken is actueler dan ooit. Maar soms komt het totaal niet uit om thuis te werken. Bijvoorbeeld omdat je partner die ook thuiswerkt de hele dag moet videobellen of omdat je gamende huisgenoot je concentratie verstoort. En misschien ben je er wel klaar mee om zesentwintig keer per dag naar de koelkast te lopen voor je natje en je droogje. Met je laptop naar het café dan maar! Alleen zit niet iedere koffietent te wachten op een half dozijn digital nomads in de etalage. Daarom hier de beste locaties in Utrecht waar je welkom bent als zzp’er.

O-Café – Weerdsingel WZ 8

Op 500 meter van het centraal station, vlak voor de Amsterdamsestraatweg, vind je het O-café. Zoals ze het zelf op de menukaart zeggen, een café voor: “koffieliefhebbers, lekkerbekken, zonaanbidders en flexwerkers”. Hoewel iedereen dus welkom is, lijkt de ruimte speciaal ingericht te zijn voor flexwerkers. Zo vind je bij iedere tafel voldoende stopcontacten, zijn er achterin het pand tegen betaling vergaderruimtes beschikbaar, is er een speciale ruimte om te bellen én zijn ze op vrijdag langer open voor de vrijdagmiddagborrel. Het is dan ook geen verrassing dat bijna alle gasten in het O-café achter een laptop zitten te werken. Op de achtergrond speelt een rustgevende spotifylijst af. Het enige wat de sereniteit zo nu en dan onderbreekt is het onvermijdelijke gekletter van vingers op toetsenborden en het gebrom van de espressomachine.

www.o-utrecht.nl

MØS Coffee Bar – Kievitstraat 2

In de Vogelenbuurt is de benedenverdieping van een hoekwoning omgedoopt tot een café in Scandinavische sferen. MØS is een collectief van vier ondernemers die het pand in eerste instantie gebruikten voor hun eigen werkzaamheden. In 2019 zetten ze hun liefde voor koffie, gezelligheid en ondernemerschap in om een deel van hun kantoor te transformeren tot een koffiebar. De ruimte is met een tussenmuur verdeeld in twee helften. Voorin het café kun je casual plaatsnemen voor koffie, lunch of een gebakje. Achterin het café is een handvol zitplaatsen voor flexwerkers. Ook hier pingelen rustige melodieën uit de Sonos installatie, maar omdat je vrij dicht op de keuken zit, is het bij MØS soms wat rumoerig. Maar wel levendig!

www.moscoffeebar.nl

Centrale Bibliotheek Utrecht – Neude 11

Een indrukwekkend monumentaal postkantoor omgebouwd tot bibliotheek. De Centrale Bibliotheek is een ideale plek om te flexwerken. Het is ruim opgezet, er is rust en er zijn (om precies te zijn) 356 studie- en werkplekken verspreid over 3 verdiepingen. Bellen en overleggen wordt over het algemeen niet op prijs gesteld, maar dat betekent wel dat je volle focus op je werk kunt houden. Voor een overleg of belafspraak kun je, wanneer je er op tijd bij bent, een van de “studiekamers” op de derde etage huren. Het aansluitende café Meneer Potter heeft een uitgebreid aanbod van koffie en lunchgerechten. Tot februari van dit jaar was de bibliotheek te vinden aan de Oudegracht. De nieuwe vestiging is op de Neude. Dus als je klaar bent met werken, mag je direct aanschuiven op een van de vele terrassen die de Neude rijk is.

www.bibliotheekutrecht.nl

Het Gegeven Paard – Vredenburgkade 11

Wat TivoliVredenburg voor de muziekliefhebber is, is Het Gegeven Paard misschien wel voor de Utrechtse flexwerker. Het huiscafé van TivoliVredenburg is niet alleen centraal gelegen, het is ruimtelijk. Als je hier geen plekje kunt vinden, dan weten wij het ook niet meer (oké, de centrale bieb misschien?). Een mooie bijkomstigheid van Het Gegeven Paard is dat het café doordeweeks pas om 00:00 uur sluit. Handig wanneer je een deadline hebt, of wanneer je liever pas aan het eind van de middag begint met werken. Door de omvang van de ruimte in combinatie met het eindeloos hoge plafond, kan het er wel wat gehorig zijn. Maar daarvoor neem je natuurlijk je eigen muziek mee!

www.cafehetgegevenpaard.nl

De beste spots voor freelancers in Utrecht
De beste spots voor freelancers in Utrecht

Camping Ganspoort – Helling 87

Ook altijd al je administratie willen doen op een camping? Een relatief onbekende aanwinst voor flexwerkers in Utrecht is Camping Ganspoort. Wanneer je vanaf station Utrecht Vaartsche Rijn een paar minuten naar het zuiden wandelt, loop je zo de vakantie tegemoet. Het café biedt veel zitplaatsen, zowel binnen als buiten. Voor stevig overleg bieden ze vergaderruimtes aan tot wel zestig personen, maar voor kleinere meetings kun je er ook terecht. Door alle coronamaatregelen adviseert Camping Ganspoort op de website dat het verstandig is om vooraf een tafel te reserveren, maar meestal is er wel een plekje te bemachtigen wanneer je gewoon langskomt.

www.campingganspoort.nl

Eervolle vermeldingen

Blackbird – Oudegracht 222

www.blackbirdcoffee.nl
Misschien wel de beste koffie van Utrecht.

Koffie & Ik – Vleutenseweg 169

www.koffieenik.nl
Een lichte, minimalistische omgeving met goede koffie en avocado op toast.

Coffee Company – Vismarkt 4

www.coffeecompany.nl
Een gigantische tafel voor flexwerkers midden in de Utrechtse binnenstad.

Koffie Leute – Westerkade 30

www.koffieleute.nl
Koffiezaak die veel weg heeft van een gezellige woonkamer.

BROEI – Oosterkade 24

www.broei-utrecht.com
Veganistisch café met een inspirerende, drukke inrichting.

Geschreven door: Sidney Steinmann
Geredigeerd door: Renée ter Berg

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.