Miriam Bakker – “Beslissingen maken op gevoel moet je trainen”

Miriam Bakker – “Beslissingen maken op gevoel moet je trainen”

Geschreven door: Sidney Steinmann
Miriam Bakker is gecertificeerd Marie Kondo Consultant en coach en is expert in het versimpelen van drukke huishoudens door te ‘ontspullen’. Via de Marie Kondofilosofie helpt ze haar klanten rust te vinden in hun huis en in hun hoofd. “Opruimen is niet hetzelfde als opbergen”.

Waar gaat het bij de meeste mensen nu mis?

“Door een gebrek aan structuur verliezen mensen thuis vaak het overzicht. Ze hebben meestal veel spullen die niet per se hun levensstijl ondersteunen, maar deze juist in de weg lijken te staan. Dit veroorzaakt ruis. En dat kost energie. We nemen continu afscheid van werk en relaties, maar afscheid nemen van spullen lijken we moeilijker te vinden. Terwijl we wel voortdurend geprikkeld worden om spullen te kopen.”

Kun je iets vertellen over de Marie Kondofilosofie?

“De filosofie van Marie Kondo gaat over ‘ontspullen’. Wanneer mensen opruimen kopen ze meestal grote opbergbakken waarin ze hun spullen opbergen. Dat is eigenlijk alleen verplaatsen. We beginnen samen met het bepalen van het opruimdoel dat bijdraagt aan jouw gewenste levensstijl. Opruimen is slechts een middel. De vraag is: waarom wil je opruimen? Waarom is dit nu noodzakelijk? Vervolgens ruimen we per categorie op en niet per ruimte. Alle spullen worden op één plek verzameld. Dat kan al confronterend zijn, want soms hebben mensen zoveel kleding dat de stapels het plafond raken. Het uitgangspunt om te kiezen is niet:wat moet er weg, maar: wat wil je graag houden? Welke spullen voegen iets toe aan jouw gewenste levensstijl? Een oefening die vaak helpt is om per categorie drie items te kiezen die jou blijdschap geven. Marie Kondo noemt dat spark joy items. Deze items helpen je om te kiezen op gevoel en niet op ratio. Je kan namelijk voor elk item redenen (excuses) bedenken om het te houden. We willen toewerken naar jouw droomleven en dat kun je bereiken door afscheid te nemen van spullen die niet aan dit doel bijdragen.”

Miriam Bakker – “Beslissingen maken op gevoel moet je trainen”

Hoe word je eigenlijk een Marie Kondo-expert?

“Vlak nadat mijn dochter werd geboren verloor ik mijn vader. Het was een heftige periode voor me. Tegelijkertijd bleef ik op de automatische piloot doorwerken. Mijn batterij raakte leeg. Ik had door dat er echt iets moest veranderen. Ik kon me thuis ook niet meer opladen. Dat is het moment waarop ik een boek van Marie Kondo heb gekocht – over opruimen in de breedste zin van het woord. Ik had een garagebox die ik huurde voor 60 euro per maand, vol met kleding waar ik eigenlijk nooit naar omkeek. En in mijn huis had ik heel veel spullen waar ik moeilijk afscheid van kon nemen. Toen ben ik via de KonMari Method mijn huis gaan ontspullen. Het had een soort therapeutische werking voor mij, wat me uiteindelijk deed besluiten te stoppen met mijn werk. Het beeld van wat ik wel wilde werd steeds helderder. De methode van Marie Kondo had veel impact op mij en hoe ik mijn leven voor me zag. Die transformatie gun ik ook andere mensen.Daarna heb ik in London een driedaags seminar van Marie Kondo gevolgd. Vervolgens ga je door een heel proces; hieronder valt het volledig ontspullen van je eigen huis, het huis van iemand anders en een examen. Dat vereist best wat discipline en doorzettingsvermogen.”

Stel ik wil je hulp. Hoe lang duurt zo’n traject dan ongeveer?

“Dat verschilt, er zijn korte en lange trajecten. Dit ligt bijvoorbeeld aan de grootte van het huishouden, de grootte van het huis en de hoeveelheid spullen. Maar een lang traject kan tot wel 6 maanden duren. Ik werk dan in wekelijkse sessies. Beslissingen maken op gevoel moet je trainen. Hoe vaker je het doet, des te beter je er in wordt. Het belangrijkste is dat je je huis in 1 ruk opruimt. ”

Miriam Bakker – “Beslissingen maken op gevoel moet je trainen”

Wat vind je het leukst aan je werk?

“De levensveranderende transformatie die ik bij mijn cliënten bereik waardoor ze kunnen leven zoals ze echt willen leven. Vaak is dat een leven met meer tijd met hun geliefden, een leven met meer levensvreugde. Dat geeft mij zoveel voldoening.”

Hoe zorg je ervoor dat mensen jou blijven vinden?

“De beste reclame blijft echt mond-tot-mondreclame. Maar ik ben bijvoorbeeld ook actief op Instagram. Hier schrijf ik over mijn ervaringen en mijn gesprekken. Daarnaast plaatsen klanten zo nu en dan in hun stories een foto of video als ik langskom. Op deze manier heeft een community manager van WTC Schiphol mij bijvoorbeeld benaderd met de vraag of ik een masterclass wil komen geven.”

Tot slot, wat betekent succes voor jou?

“Succes voor mij is leven zonder concessies. In boekhouderstaal noem je dat misschien gewoon financiële onafhankelijkheid. Ik mis de zon heel erg. Mijn ouders komen beiden van een eiland. Ik wil zon, zee, strand! Uiteindelijk is succes voor mij wanneer ik kan werken waar ik wil, wanneer ik wil en ik tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen kan helpen.”

Website: stylestory.nl
Instagram: @stylestory_organizing
Foto’s: Emmily van Oeveren

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.