Wouter Vos – “Uiteindelijk leer je alles gewoon door het te doen”

Wouter Vos – “Uiteindelijk leer je alles gewoon door het te doen”

Geschreven door: Sidney Steinmann
Wouter Vos (41) klust en bouwt al sinds hij vijf jaar oud is. Het was niet zijn vader, maar zijn opa die hem wegwijs maakte in de wereld van hout. Na een omweg in de bouw, bewerkt hij nu al bijna tien jaar zijn lievelingsmateriaal voor de kost.

Wat heb jij eigenlijk met hout?
Ik was vroeger altijd al aan het timmeren en bouwen. We hadden een klein huisje in de achtertuin. Na een aantal jaar had dat twee verdiepingen met een boomhut als aanbouw, haha. Het is gewoon een mooi product, goed te bewerken en als je de juiste keuzes maakt gaat het nog lang mee ook.

Hoe heb jij de kneepjes van het vak geleerd?
Mijn opa was heel handig, met hem ging ik altijd dingen bouwen. Door hem ben ik de meubelmaker-opleiding gaan doen aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. Toen ben ik in de bouw gaan werken en heb ik daar nog een werkend-leren-traject gevolgd tot timmerman. Maar uiteindelijk leer je alles gewoon door het te doen.

Wanneer had je door dat je er goed in was?
Tja… goed, goed. Ik vond het vooral heel leuk om te doen. Maar tijdens mijn eerste opleiding tot meubelmaker merkte ik wel dat ik handig was.

Je bent dus begonnen als timmerman voor verschillende renovatieprojecten. Wat was voor jou de reden om voor jezelf te beginnen?
Ik ben een jaar of negen geleden voor mezelf begonnen. Omdat ik merkte dat ik de bouw niet heel lang meer vol ging houden. Ik ging al een tijdje niet meer met plezier naar mijn werk. Het kan zijn dat je een hele winter buiten op een steiger staat, je bent elke dag dingen aan het sjouwen, veel stof. Ik was er klaar mee. Ik kreeg tussendoor wel eens verzoeken of ik een keer een kleding- of boekenkast wilde maken. Dat vond ik leuk om te doen. Dus toen hakte ik de knoop door en dacht: ik ga mij hier voor 100% op richten.

Wouter Vos – “Uiteindelijk leer je alles gewoon door het te doen”

Wat maak je het liefst?
Ik maak niet alleen meubels, maar doe ook nog wel eens kleine verbouwingen. Ik gebruik het liefst echt hout, direct van de boom, in tegenstelling tot bewerkte houten platen. Dat is het leukste en geeft de meeste uitdaging, maar omdat het zo tijdrovend is, is het wel meteen het duurst voor de klant.

Heb je een loods waar je zo’n boom kwijt kunt?
Ik heb altijd een werkplaats in Amsterdam gehad, maar die werd op een gegeven moment een beetje te duur. Ik merkte dat ik alleen maar voor mijn vaste lasten aan het werk was, dus die heb ik opgezegd. In de tussentijd gebruikte ik vooral de garage naast mijn huis als werkplaats. Sinds kort huur ik weer een werkplaats in Deil, een dorp tussen Utrecht en Den Bosch, via een kennis van mijn schoonouders. Nu kan ik eindelijk weer mijn machines gebruiken, die hebben toch zo’n drie jaar in de opslag gelegen.

Het is nog nooit zo druk geweest bij de bouwmarkten als afgelopen jaar. Merk jij daar ook iets van?
Het is niet per se drukker wat betreft aanvragen, maar het is ook niet minder geweest. Mensen hebben nu misschien ook tijd om het allemaal zelf te doen. Het geld dat niet in vakanties en reizen wordt gestopt kan mooi gebruikt worden om het huis weer netjes te maken.

Wouter Vos – “Uiteindelijk leer je alles gewoon door het te doen”

Kom je nog wel eens bij de IKEA of maak je voor thuis ook alle meubelen zelf?
Haha, nou thuis doe ik wel alles zelf! Maar als ik voor klanten iets mag maken, komt het nog wel eens voor dat we een bezoekje brengen aan de IKEA. Mensen hebben toch te maken met een budget. Zelf rekjes en plankjes maken is gewoon duurder. Vaak stel ik voor dat mensen de binnenkant bij de IKEA kopen en dan bouw ik er een mooie, op maat gemaakte, kast omheen.

Is er een meubelstuk dat je gemaakt hebt waar je trots op bent?
De hoogslaper die ik voor mijn zoontje heb gemaakt, daar ben ik best wel tevreden over. Het zweeft helemaal, heeft beloopbaar glas en een stalen trap met houten treden. Ik vind het leuk om veel verschillende materialen in elkaar te ‘weven’.

Wat betekent succes voor jou?
Ik heb drie kinderen, we wonen op een leuke plek. Ik doe iets wat ik leuk vind. Dat is voor mij wel redelijk succesvol.

Website: voswouter.nl
Geschreven door: Sidney Steinmann

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.