Btw-aangifte

Btw-aangifte

4 oktober 2023 – leestijd: 3 minuten
Als ondernemer is het heel belangrijk om je administratie goed bij te houden. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je jaarlijkse inkomstenbelasting én het doen van btw-aangiftes. Maar wat is de btw-aangifte precies? Zijn alle ondernemers verplicht om btw-aangifte te doen? Hoe vaak en hoe moet je btw-aangifte doen? En is dit iets dat je kunt uitbesteden?

Wat is btw-aangifte?
Btw is de afkorting van belasting toegevoegde waarde, oftewel omzetbelasting. Tenzij je vrijstelling van btw hebt, ben je als ondernemer wettelijk verplicht om btw in rekening te brengen en die btw af te dragen aan de Belastingdienst. Middels de btw-aangifte informeer je de Belastingdienst hoeveel btw je hebt gerekend over een bepaalde periode. Daarnaast geef je in de btw-aangifte aan hoeveel btw je in die periode zelf hebt betaald voor diensten of producten die gerelateerd zijn aan je onderneming (bijvoorbeeld via inkoop of zakelijke investeringen zoals een laptop). De btw die je hebt betaald wordt verrekend met de btw die je hebt gerekend. Wat overblijft is de btw die je moet afdragen.

Is btw-aangifte verplicht voor mij?
Wanneer de Belastingdienst heeft vastgesteld dat jij als ondernemer btw-plichtig bent, heb je hier bericht over gekregen. Bijna alle ondernemers zijn btw-plichtig, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld voldoet aan de voorwaarden van de kleineondernemersregeling (KOR) kun je vrijstelling van de btw-aangifte aanvragen bij de Belastingdienst. Je hoeft dan ook geen btw-aangifte te doen. Als je vrijstelling van btw hebt bereken je geen btw over je diensten en mag je ook geen btw over zakelijke uitgaven aftrekken. Ook bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs kun je vrijgesteld zijn van btw. Het is echter wel raadzaam om dit altijd eerst na te gaan, want soms moet je over bepaalde diensten wél btw rekenen.

Hoe vaak moet ik btw-aangifte indienen?
De meeste ondernemers doen hun btw-aangifte per kwartaal. Het is ook mogelijk om het maandelijks of jaarlijks te doen, maar als je dat wilt moet je dat wel eerst bij de Belastingdienst aanvragen. Hiervoor moet je namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Hoe moet ik btw-aangifte doen?
Als je ervoor kiest om zelf je btw-aangifte te doen dan kan dat op twee manieren:

  • De gegevens uit je eigen administratie handmatig overnemen in het online aangifteformulier van de Belastingdienst;
  • Gebruikmaken van boekhoudsoftware waarmee je btw-aangiftes automatisch worden ingevuld en naar de Belastingdienst worden verzonden.

Waarom de btw-aangifte uitbesteden?
Btw-aangifte doen is een klus die bij veel ondernemers voor nogal wat frustraties kan zorgen. Bovendien is het iets dat periodiek moet gebeuren, meestal meerdere keren per jaar. Wil jij jezelf kopzorgen besparen en ervan verzekerd zijn dat je aangiftes tijdig en correct worden ingediend? Neem gerust contact op met Kees de Boekhouder voor meer informatie over het uitbesteden van je btw-aangiftes of maak meteen een afspraak voor een (virtueel) kennismakingsgesprek.

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.