Kleineondernemersregeling (KOR)

Kleineondernemersregeling (KOR)

Geschreven door: Sanne Paaij
20 april 2022 – leestijd: 2 minuten
Sinds 1 januari 2020 is de kleineondernemersregeling (KOR) veranderd. Hiervoor was het een btw-vermindering, maar tegenwoordig is het een btw-vrijstelling. De KOR geeft dus alleen vrijstelling voor de omzetbelasting en heeft bijvoorbeeld geen invloed op de aangifte inkomstenbelasting.

Wat houdt de KOR in?

Zoals gezegd is de KOR een btw-vrijstelling. Dit betekent dat je geen btw rekent over je inkomsten en geen btw-aangiftes meer hoeft te doen. Let op: je kunt in dit geval dus ook geen btw meer terugvragen over jouw uitgaven. De KOR is een vrijwillige regeling waarvoor je je kunt aanmelden bij de Belastingdienst. Je kunt ieder kwartaal instappen in de KOR. Zodra je jezelf aanmeldt doe je dat voor minimaal 3 jaar of tot het moment dat je niet meer voldoet aan de voorwaarden. Je kunt je dus niet zomaar tussendoor afmelden.

Voorwaarden

Om je aan te kunnen melden voor de KOR moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent ondernemer voor de btw. Dit betekent dat je zelfstandig een beroep uitvoert. De KOR geldt voor iedere rechtsvorm.
  • Je bedrijf is in Nederland gevestigd of je hebt hier een vaste inrichting.
  • Je omzet is niet hoger dan €20.000 per kalenderjaar.
Kleineondernemersregeling (KOR)

Komt jouw omzet gedurende het jaar boven de €20.000 uit? Dan ben je verplicht om direct btw te gaan rekenen over jouw inkomsten. Ook moet je jezelf op dat moment afmelden voor de KOR. Gedurende de volgende 3 jaar kun je dan geen gebruik meer maken van de regeling. Omzet die normaliter niet belast is, zoals vrijgestelde inkomsten of inkomsten waarvan je de btw verlegt, tellen niet mee voor deze omzetgrens.

Wanneer is het interessant om je aan te melden voor de KOR? En wanneer niet?

Meedoen met de KOR heeft voor-en nadelen. Het kan je veel tijd opleveren op administratief gebied en je hoeft jezelf niet bezig te houden met btw-aangiftes.

  • Heb je vooral particuliere klanten of klanten die zelf geen btw kunnen terugvorderen? Dan kan de KOR interessant zijn. Je kunt je prijzen dan hetzelfde houden, maar je hoeft de btw nu niet meer af te dragen aan de Belastingdienst. Hierdoor wordt jouw marge dus hoger.
  • Heb je vooral zakelijke klanten? Omdat je geen btw op inkopen en zakelijke kosten meer mag terugvorderen wordt jouw inkoopprijs hoger en je marge dus ook. In dit geval is de KOR waarschijnlijk niet gunstig.
  • Ook als je veel investeringen of materialen moet aanschaffen voor jouw werk is het niet gunstig om je aan te melden voor de KOR omdat je de btw hierop niet meer kan terugvragen.

Wel of niet aanmelden voor de KOR?

Je kunt het beste even met je boekhouder overleggen of het voor jou mogelijk en handig is om je aan te melden voor de KOR. Het is goed om te weten dat je er dus 3 jaar aan vastzit terwijl het per situatie verschilt of dit gunstig is of niet.

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.