Marieke van Elsäcker -“Succes voor mij is creëren vanuit je hart”

Marieke van Elsäcker -“Succes voor mij is creëren vanuit je hart”

Geschreven door: Sidney Steinmann
Op haar website is Marieke van Elsäcker (32) er kort, maar krachtig over. Ze is een Creative Director uit Amsterdam die met onderbouwde concepten op de proppen weet te komen. Het liefst voor projecten die binnen de tijdsgeest passen en een diepere laag hebben dan alleen spullen verkopen: “Inmiddels is het voor mijzelf en klanten duidelijk wat mijn visie en achtergrond is.”

Je website is bondig, dat kun je als minimalistisch beschouwen, of is het iets anders?

Ik vind het fijn om op de achtergrond te blijven, die anonimiteit is prettig. Het voelt ongemakkelijk om mezelf en mijn werk te etaleren, maar aan de andere kant moet je jezelf wel verkopen als freelancer. Het voelt alleen niet heel natuurlijk wanneer ik dat doe. Op het moment werkt mijn website goed genoeg voor mij: ik ben vindbaar én mensen moeten eerst even contact opnemen om mijn portfolio op te vragen. Zo is het eerste contact direct gelegd!

Ben je misschien een beetje verlegen?

In persoonlijke kring of wanneer ik aan het werk ben, ben ik niet verlegen. Wel voer ik een soort tweestrijd met de narcistische ondertoon van sociale media. Terwijl ik het tegelijkertijd hartstikke leuk vind om bijvoorbeeld het werk van andere mensen te bekijken als ze dit delen. Ik vind dat ik dat zelf ook meer zou moeten doen, hoe lastig ik het ook vind.

Je werkt nu als creative director voor opdrachtgevers als Nike, VanMoof en UNHCR. Hoe ben je daar gekomen?

Ik ben begonnen als redacteur voor een artsy modemagazine. Kort gezegd: veel artikelen schrijven, interviews en onderzoek doen. Vanuit daar ben ik gevraagd door een modemerk om bij hun aan de slag te gaan als marketing creative. Zo verschoof mijn werkveld van tekst naar beeld. Langzaam maar zeker combineerde ik mijn ervaring op het gebied van schrijven en onderzoek doen met mijn visuele creativiteit. Daardoor stroomde ik door naar freelance klussen als creative director, waar je meer conceptmatig te werk gaat. Ik werk nu zo’n zes jaar onafhankelijk en het kost een aantal jaar om uit te destilleren welke rol je het beste past. In het begin pak je gewoon alles aan dat op je pad komt om de huur te kunnen betalen. Inmiddels is het voor mijzelf en klanten duidelijk wat mijn visie en achtergrond is, waardoor ik word benaderd voor projecten die dicht bij mijn interesses en persoonlijkheid liggen. Daar ben ik super blij om.

Foto: Keng Pereira

Waar ben je momenteel mee bezig?

Ik heb net een expositie afgerond en werk nu aan een skincare lijn voor mannen. De lijn gaat ‘Krien’ heten, wat letterlijk vertaald schoon betekent in het Surinaams. Het is opgericht door twee vrienden en viert inclusiviteit en selfcare voor alle mannen; een broodnodige aanvulling op een eendimensionaal en hoofdzakelijk wit segment. Verder vul ik mijn dagen momenteel met creative direction voor wat nieuwe merken, een boek en een serie sculpturen. Naast mijn freelance werk ben ik de laatste tijd ook steeds meer zelf aan het ondernemen.

Er komen weer mondjesmaat nieuwe videoclips, reclames en allerlei publicaties uit. Heb jij het afgelopen jaar door kunnen werken?

In het begin was het heel rustig, vooral omdat alle fotoshoots op hun gat lagen. Iedereen zat met ingehouden adem van: wat kan wel, wat kan niet? Inmiddels loopt alles wel weer, maar is het wel een interessante fase wat betreft het creatieve proces. Dingen waar ik normaal inspiratie uit put zoals musea bezoeken en reizen, konden natuurlijk allemaal niet. Waar haal je dan opeens je ideeën vandaan?

Ja, waar haal je nu je ideeën vandaan?

Ik ben heel veel aan het wandelen! Ik probeer mijn eigen omgeving opnieuw te waarderen en het door nieuwe ogen te bekijken. Ik woon nu dertien jaar in Amsterdam en ben nog steeds verliefd op de stad. Die grachten vervelen nooit. Het is niet dat ik denk van: oké, ik ga nu lopen en ik ga me geïnspireerd voelen, maar mijn ogen en gedachten dwalen meestal wel snel af naar details die me opvallen. Hoe het licht ergens op valt of de kleur van een verkeersbord, kan mij bijvoorbeeld een idee geven voor de set van een fotoshoot. Ik probeer te voorkomen dat ik mijn inspiratie van het internet haal. Iedereen kijkt uiteindelijk naar dezelfde Pinterest plaatjes, waardoor elke shoot er hetzelfde uit kan gaan zien.

Is het mogelijk om vanuit het niets iets bedenken, of is er een startschot nodig?

Ik zie zoiets als musea bezoeken als onderdeel van mijn werk, omdat ik zo een archief opbouw met referenties. Hersenkennis waar ik uit kan putten wanneer een nieuw project op mijn pad komt. Het is wel bijzonder hoe ideeën kunnen opspringen op momenten dat je ervoor kiest om niet je te telefoon te pakken, wanneer je bijvoorbeeld voor een rood stoplicht staat.

Wat doe je het liefst wanneer je niet werkt?

Zoveel mogelijk tijd doorbrengen met mijn lieve vrienden. Ik probeer de laatste tijd ook meer te lezen, maar dat gaat me nog niet heel goed af, én dus wandelen, haha! Wanneer werk en het weer het toelaat, probeer ik buiten te zijn.

Foto: Keng Pereira

Tot slot, wat betekent succes voor jou?

Samenwerken met anderen en zo iets creëren dat nog niet bestaat, dat vind ik echt álles! Het hoogst haalbare binnen mijn werk is denk ik authenticiteit. Iedereen heeft een eigen referentiekader waaruit je de wereld ziet. Hoe is je leven gelopen tot dit moment, welke films heb je toevallig gezien in je jeugd? Al die grote en kleine gebeurtenissen zorgen ervoor dat jij iets kan maken, dat ik waarschijnlijk niet kan maken. Succes voor mij is creëren vanuit je hart.

Website: marieke.co/
Instagram: @marieke

Featured image door Mounir Raji
Images in de tekst door Keng Pereira

Geschreven door: Sidney Steinmann

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.