De zakelijke rekening

De zakelijke rekening

13 april 2023 – leestijd: 2 minuten
Moet je nou per se een zakelijke rekening hebben? Dit is een legitieme vraag die veel startende ondernemers hebben. Het antwoord is simpel: nee, het is niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Het is wel aan te raden om een tweede bankrekening te openen, naast je privérekening.

First things first, er staat nergens in de wet dat het een vereiste is voor zzp’ers om een zakelijke rekening te hebben. Maar het is wel aan te raden om een tweede rekening te openen, die je vervolgens zakelijk gebruikt. Door je zakelijke- en privé transacties gescheiden te houden, heb je namelijk meer overzicht. Dat maakt het makkelijker om je inkomsten en uitgaven te verwerken in je administratie. Bij het inboeken van je administratie hoef je dan alleen maar je ‘zakelijke’ rekening erbij te houden.

Kosten zakelijke rekening versus privérekening

Zo’n tweede bankrekening mag gewoon een privérekening zijn die je uitsluitend voor zakelijke doelen gebruikt. Het hoeft dus géén officiële zakelijke rekening te zijn! Het grote voordeel van een privérekening is dat de kosten een stuk lager zijn, dan wanneer je een zakelijke rekening opent. De kosten van een privérekening die je zakelijk gebruikt, mag je ook toevoegen aan je administratie. Dat geldt natuurlijk ook wanneer je een officiële zakelijke rekening hebt geopend.

De zakelijke rekening

Wanneer kies je wél voor een zakelijke rekening?

Wanneer je een officiële zakelijke rekening opent, dan is het grote verschil dat de rekening op naam staat van jouw onderneming. Het heeft dus een professionelere uitstraling, zeker wanneer jouw bedrijf een mooie bedrijfsnaam heeft. Gebruik je een privérekening? Dan maakt de klant geld over naar jou persoonlijk en ziet de klant alleen jouw persoonsnaam. Wil je gebruik maken van betalingssystemen als Mollie of iDeal, dán moet je wel echt een zakelijke rekening hebben. Als je samen met iemand in een vof werkt, dan ligt het voor de hand om een zakelijke rekening op naam van de vof te gebruiken. Je zal namelijk met meerdere vennoten gebruik maken van de zakelijke rekening. Dat is helaas niet mogelijk met een privérekening. Die staat echt op één persoonsnaam.

Tot slot gelden er voor bv’s andere regels. Heb je een bv, dan is het namelijk wel verplicht om een zakelijke rekening te hebben en deze moet ook gekoppeld worden aan je boekhouding. Maar verder ben je dus helemaal vrij om hier zelf een keuze in te maken.

Vragen?

Heb je vragen over onze dienst of product?

Je kunt ons op meerdere manieren bereiken.